Kiska sa na summite Iniciatívy troch morí stretol s Trumpom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
PREZIDENT: Summit Iniciatívy troch morí vo Varšave
Americký prezident Donald Trump (tretí zľava v spodnom rade) a prezident SR Andrej Kiska (úplne vpravo) počas spoločného fotografovania predstaviteľov Iniciatívy troch morí vo Varšave. Bratislava, 6. júl 2017. Foto: SITA/Kancelária prezidenta SR

BRATISLAVA 7. júla (WebNoviny.sk) – Vzájomné vzťahy medzi USA a Európskou úniou, energetika, bezpečnosť či obchodná a investičná dohoda medzi obomi veľmocami TTIP boli hlavnými témami, o ktorých diskutovali lídri európskych krajín združení v Iniciatíve troch morí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý je na svojej druhej návšteve Európy.

Stretnutie so 45. americkým prezidentom sa uskutočnilo v poľskej Varšave, kde sa koná summit Iniciatívy troch morí. Cieľom iniciatívy je ďalej zlepšovať vzájomnú spoluprácu a infraštruktúrne prepojenia a prispieť tak k jednotnej a súdržnej Európskej únii. Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta.

Prezident Kiska označil druhú návštevu prezidenta Trumpa za dôležitý signál pre strednú Európu. „Prezident Trump vo svojom príhovore zdôraznil to, čo všetci cítime: Európska únia a Spojené štáty sú pre seba najdôležitejšími partnermi,“ povedal Kiska.

Diverzifikácia zdrojov

Jednou z hlavných tém Transatlantického panelu, na ktorom sa Trump zúčastnil, bola energetika. Slovenská hlava štátu v tejto téme podčiarkla dôležitosť diverzifikácie zdrojov.

„Zdôraznil som však, že energetika nie je len obchod. Je výborné, že máme diverzifikáciu, pretože energetika sa často využíva na vydieranie iných štátov. Pamätáme si plynovú krízu z roku 2009. A nesmieme zabudnúť na Ukrajinu. Musíme spraviť všetko pre to, aby sa plánovaný plynovod Nord Stream 2 nestal realitou, lebo bude zbraňou na vydieranie Ukrajiny,“ vyjadril sa prezident.

Spolupráca Európskej únie a USA

Andrej Kiska otvoril aj tému vzájomnej spolupráce Európskej únie a Spojených štátov. „Vyzval som prezidenta Trumpa, aby sme ďalej diskutovali, čo s projektom vzájomnej spolupráce medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Ako ďalej pokračovať s TTIP,“ cituje Kisku jeho oficiálna stránka.

Pri téme bezpečnosti prezident Kiska pripomenul, že Severoatlantická aliancia je alianciou postavenou na spoločných hodnotách.

„S nadhľadom som povedal, že jadro najdôležitejšieho článku 5 Severoatlantickej zmluvy pozostáva z 22 slov, 142 písmen a zhruba toľko je aj dĺžka jedného príspevku na Twitteri. Požiadal som prezidenta Trumpa, aby sme v tejto časti sveta počuli o článku 5 často, pretože to je presne to, na čom Severoatlantická aliancia stojí,“ uviedol Kiska. Vyjadrenie možno chápať aj ako narážku na fakt, že Trump je známy svojou aktivitou na Twitteri.

Silnejšia Európska únia

V ďalších paneloch v rámci summitu diskutovali predstavitelia štátov Európskej únie o ďalšom spájaní regiónu v prospech silnejšej EÚ. „Čím viac budú krajiny medzi sebou prepojené, tým silnejšia bude Európska únia,“ podotkol Andrej Kiska.

Summit sa uskutočnil na pozvanie prezidenta Poľska Andrzeja Dudu a prezidentky Chorvátska Kolindy Grabar Kitarović. Okrem nich sa na podujatí zúčastnili aj zástupcovia Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Rakúska, Rumunska a Slovinska.

Prezidenta Kisku na pracovnej ceste v Poľsku sprevádzal podpredseda vlády SR pre informatizáciu a investície Peter Pellegrini.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaDonald TrumpPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy