Záujem o osobný bankrot rastie, vďaka zmenám sa stal dostupnejší pre viac ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peňaženka, peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 7. júla (WebNoviny.sk) – Centrum právnej pomoci (CPP) podalo po marcových zmenách pravidiel osobného bankrotu do konca júna 1050 návrhov na súd na konkurz a 44 priznaných nárokov na splátkový kalendár. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú poskytlo ministerstvo spravodlivosti.

Najviac návrhov bolo podaných v júni

Najviac návrhov na konkurz bolo podaných v júni, a to 699. Takéto číslo približne očakáva ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, že bude prichádzať teraz mesačne na súdy.

Záujem o osobný bankrot je veľký, CPP od marca do konca júna urobilo 10 700 osobných konzultácií, priblížila pre médiá ministerka. Telefonicky vybavili vyše 15 700 konzultácií a mailom 1680.

Centrum sa ešte do budúcna personálne posilní. Veľa si rezort sľubuje od informačného centra aj s call centrom, ktoré by služby centra malo urýchliť a skvalitniť.

Čo je osobný bankrot?

Osobný bankrot je zákonom upravený proces, ktorým sa fyzická osoba podnikateľ alebo fyzická osoba nepodnikateľ môže zbaviť svojich dlhov. Vďaka zmenám od marca sa stal dostupnejší pre viac ľudí. Dlhov sa môže po novom dlžník zbaviť pomocou jednej z dvoch alternatív – konkurzom alebo cez splátkový kalendár.

Pri konkurze odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd. Zostatok dlhu bude nevymáhateľný.

Dlžníci môžu telefonicky alebo osobne kontaktovať príslušnú kanceláriu CPP podľa miesta trvalého bydliska, kde sa objednajú na konzultáciu. Na konzultácii mu zamestnanci centra poskytnú potrebné informácie, pomôžu vyplniť formulár žiadosti, ktorého súčasťou sú aj prílohy, informuje centrum na svojej internetovej stránke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR