Zvážte nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka, varuje Slovákov ministerstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 7. júla (WebNoviny.sk) – V súvislosti s minuloročným pokusom o prevrat a stále platným výnimočným stavom v Turecku ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí naďalej odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Ankary a Istanbulu.

Sprísnené bezpečnostné kontroly

Ako informuje na svojej internetovej stránke, na letiskách je potrebné rátať so zdržaniami v dôsledku sprísnených bezpečnostných kontrol.

V súvislosti s pretrvávajúcou závažnou bezpečnostnou situáciou v pohraničných regiónoch juhovýchodného Turecka spojenou s bezpečnostnými operáciami proti militantom z Kurdskej strany pracujúcich a pretrvávajúcim konfliktom v Sýrii, rezort naďalej odporúča slovenským občanom zvážiť cestovanie do tureckých miest a provincií Adana, Hatay, Kilis, Gazi Antep, Şanlıurfa, Mardin, Diarbakiyr, Şirnak, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars, Agri a Van, ako aj nezdržiavať sa v približne 40-kilometrovom pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici.

Situácia v prímorských letoviskách je pokojná

Rezort diplomacie tiež odporúča občanom SR, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, zvýšenú opatrnosť a nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, vyhýbali sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách krajiny, obmedzili pohyb po krajine a striktne dodržiavali pokyny miestnych bezpečnostných zložiek.

Situácia v tureckých prímorských letoviskách je pokojná. Okrem toho ministerstvo dôrazne odporúča slovenským občanom, aby sa v prípade cestovania do Turecka zaregistrovali prostredníctvom dobrovoľnej elektronickej registrácie na ich webovej stránke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR