Írskemu ministrovi sa Bratislava páčila, s Lajčákom hovorili o OSN i zahraničných Slovákoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Lajčák a Simon Coveney
Sprava: Miroslav Lajčák, slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, so Simonom Coveneym, írskym ministrom zahraničných vecí. Foto: SITA

BRATISLAVA 8. júla (WebNoviny.sk) – Nielen vzájomné vzťahy, ale aj európske otázky, témy spojené s OSN či slovenská menšina v Írsku boli hlavnými témami rozhovoru ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka s jeho írskym partnerom Simonom Coveneym.

Coveney je vo funkcii od 16. júna a toto je po Londýne a Paríži jeho tretia návšteva. Šéf írskej diplomacie takisto vystúpil aj na porade veľvyslancov SR, ktorí pôsobia v členských štátoch EÚ, k téme brexitu.

Spojili ich podobné pohľady na dianie

Podľa Lajčáka sú si Slovensko a Írsko podobné nielen tým, že ide o malé krajiny, ale aj tým, že máme triezvy pohľad na veci, na dianie v Európskej únii a na výzvy, pred ktorými Brusel stojí. Írskom sa podľa neho môžeme inšpirovať pokiaľ ide o pritiahnutie investícií v oblasti vývoja, výskumu a inovácií.

Za zmienku tiež stojí téma prepojenia odborného školstva s trhom práce, čo je téma, ktorá je aktuálna aj na Slovensku. Ako Lajčák ďalej informoval, hovorili spolu aj o početnej komunite Slovákov, ktorí žijú v Írsku a prispievajú k rozvoju írskej ekonomiky, „Zároveň sme hovorili o tom, ako im pomôcť udržať si identitu a aby ich deti mali možnosť vzdelávať sa aj v slovenskom jazyku,“ dodal Lajčák.

Coveneymu sa poďakoval za pomoc pri zostavovaní Lajčákovho tímu v Organizácii Spojených národov. Lajčák bude od septembra šéfom 72. Valného zhromaždenia OSN.

Podľa šéfa írskej diplomacie sú Slovensko i Írsko malé štáty, na Európskej únii však ocenil, že je to priestor, kde malé a veľké štáty hľadajú spoločné riešenia. „Pokiaľ má mať Európska únia budúcnosť, a ja verím, že má, tak záleží na tom, čo budú hovoriť malé krajiny,“ povedal Coveney.

Tvrdí, že pre nich je veľmi dôležité, aby aj ostatní chápali špecifiká Írska v súvislosti s brexitom. Ako vysvetlil, s odchádzajúcou Veľkou Britániou mali silné ekonomické a politické vzťahy. Najcitlivejšou pritom ostáva otázka hranice medzi Írskou republikou a Severným Írskom.

Prakticky neviditeľné hranice

Pripomenul, že aj tím hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera určil tri základné témy – práva občanov, finančné záväzky a vzťahy s Írskom. „Hranica na našom ostrove má 500 kilometrov, je na nej 400 cestných priechodov a prejde po nich dva milióny áut mesačne. Tá hranica je teraz prakticky neviditeľná,“ povedal Coveney s tým, že v rámci zmierovacieho procesu tvrdo pracovali na tom, aby vytvorili normálne fungovanie.

„Chceme zabezpečiť, aby sme nepodkopali mierový proces znovunastolením fyzickej hranice. Verím, že hranica ostane naďalej neviditeľná,“ pokračoval írsky minister s tým, že je obrovská vôľa na oboch stranách sa s tým vysporiadať. Na záver označil svoju návštevu Bratislavy za „veľmi pozitívny deň“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák