USA dajú stovky miliónov na pomoc štyrom krajinám, prisľúbil prezident Trump

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Americký prezident Donald Trump. Foto: archívne, SITA/AP

HAMBURG 8. júla (WebNoviny.sk) – Spojené štáty americké dajú 638 miliónov dolárov (v prepočte asi 559 miliónov eur) na pomoc Jemenu, Somálsku, Južnému Sudánu a Nigérii, kde ozbrojené konflikty podľa Organizácie Spojených národov (OSN) prispeli k najväčšej humanitárnej kríze za uplynulých viac ako 70 rokov.

Na summite G20 v nemeckom Hamburgu to prisľúbil prezident Donald Trump. „Tento dar je skutočná záchrana života,“ reagoval riaditeľ Svetového potravinového programu OSN David Beasley.

Reverend David Beckmann z organizácie Bread for the World sa však vyjadril, že síce vítajú „záujem prezidenta Trumpa o svetovú humanitárnu krízu, no ohlasuje niečo, čo kongres schválil už pred niekoľkými mesiacmi a jeho administratíva to odďaľovala“.

Spojené štáty sú síce najväčším humanitárnym donorom na svete, no obavy vyvolali Trumpom navrhované škrty v zahraničnej pomoci, ktoré by mali dosiahnuť viac ako 30 percent. Spolu s prisľúbenou sumou by americká pomoc štyrom krajinám mala v aktuálnom fiškálnom roku dosiahnuť viac ako 1,8 miliardy dolárov (1,58 miliardy eur).

V Jemene, Somálsku, Južnom Sudáne a Nigérii čelia hladomoru desiatky miliónov ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald Trump