Zaradenie mesta Hebron do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO vyvolalo medzinárodnú roztržku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hebron.
Hebron Foto: Thinkstock.

VARŠAVA 10. júla (WebNoviny.sk) – Na zoznam Svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pribudlo v nedeľu šesť jaskýň na území nemeckého Bádenska-Württemberska, obývaných už v ľadovej dobe, ako aj sedem ďalších svetových lokalít.

Celkovo 19 nových lokalít

Výbor Svetového dedičstva UNESCO rozhoduje tento rok v Poľsku, jeho stretnutie sa začalo 2. júla a potrvá až do stredy. Počas tohtoročného zasadnutia už schválil celkovo 19 nových lokalít.

Jaskyne v Bádensku-Württembersku upútali členov výboru okrem iného aj bohatosťou archeologických nálezov vrátane 40-tisíc rokov starej ľudskej figuríny vyrobenej z mamutieho kla, ktorá sa aktuálne považuje za historicky najstaršie známe zobrazenie človeka.

Protest Izraelu

Medzi ďalšími v tomto roku zvolenými lokalitami a pamätihodnosťami sú okrem iného sústava starých strieborných baní pri poľskom meste Tarnowskie Góry, modernistická architektúra v eritrejskom hlavnom meste Asmara, iránske púštne mesto Jazd, ktoré je centrom zoroastrizmu, alebo mesto Hebron na palestínskom Západnom brehu Jordánu.

Pridanie posledne menovanej lokality už stihlo vyvolať menšiu medzinárodnú roztržku, keďže Výbor Svetového dedičstva UNESCO Hebron zaevidoval pod hlavičkou Palestíny, proti čomu ostro protestoval Izrael.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie UNESCO Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru