Ftáčnik obvinil Kusého a Drobu, že nemajú transparentné účty na financovanie kampane do VÚC

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Milan Ftáčnik
Bývalý primátor Bratislavy a exminister školstva Milan Ftáčnik počas brífingu pred budovou Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na tému: Pochybnosti o transparentnosti financovania predvolebnej kampane novembrových volieb do VÚC. Bratislava, 11. júl 2017.

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – Kandidáti na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Rudolf Kusý a Juraj Droba nemajú zriadené transparentné účty na financovanie volebnej kampane v jesenných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC).

Povedal to na utorkovom brífingu ďalší kandidát na predsedu kraja Milan Ftáčnik s tým, že pre novembrové voľby do VÚC platí nový zákon o volebnej kampani vrátane nových pravidiel financovania.

“Každý nezávislý kandidát má mať zriadený na financovanie svojej kampane transparentný účet, na ktorom môžu všetci vidieť príjmy aj výdavky. Niektorí kandidáti na funkciu predsedu BSK však dodnes nemajú zriadený tento transparentný účet, ako napríklad Rudolf Kusý, ktorý robí od februára oboznamovaciu kampaň. Po celom kraji má rozmiestnené bilbordy, v meste sú citylighty, vydal volebné noviny a v mestských častiach schránkuje propagačné materiály. Pýtam sa, ako je možné, že Rudolf Kusý nedodržiava zákon o volebnej kampani? Sľúbil, že na začiatku oficiálnej volebnej kampane zverejní finančný plán svojej kampane, ale doteraz nezverejnil nič ani nesplnil zákonnú povinnosť zriadiť si transparentný účet,“ uviedol Ftáčnik.

Maximálna suma 205-tisíc eur

Dodal, že ďalším kandidátom na predsedu BSK, ktorý nemá tento účet, je Juraj Droba. “Ak Drobovi bude robiť kampaň strana Sloboda a Solidarita (SaS), tak nemusí mať zriadený transparentný účet. Ale SaS zverejnila svoje údaje na účte 28. júna a Droba robil bilbordovú kampaň už predtým, takže pravdepodobne si vedie kampaň sám. Podľa zákona, ak si kandidát, ktorého nominuje politická strana, vedie kampaň sám, tak si musí zriadiť transparentný účet,“ povedal Milan Ftáčnik.

Ftáčnik tiež pripomenul, že maximálna suma, ktorú každý kandidát môže minúť na voľby, je 250-tisíc eur, a do tejto sumy sa počítajú aj tie náklady, ktoré vynaložil na svoju propagáciu 180 dní pred vyhlásením volieb v Zbierke zákonov, keď robí kandidát takzvanú oboznamovaciu kampaň.

“Ak túto kampaň nefinancoval z transparentného účtu pred oficiálnou volebnou kampaňou, tak má oznámiť v záverečnej správe, ktorá sa predkladá ministerstvu vnútra, z akého účtu oboznamovaciu kampaň financoval,“ vysvetlil ďalej Ftáčnik.

Kandidáti na župana

Milan Ftáčnik, bývalý bratislavský primátor či starosta mestskej časti Bratislava – Petržalka a exposlanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), oznámil svoju kandidatúru na post predsedu Bratislavského kraja v novembrových voľbách 24. marca s tým, že pri riadení kraja chce ľuďom ponúknuť svoje skúsenosti s vedením samosprávy. Zároveň dodal, že kandidovať bude ako nezávislý.

Svoju kandidatúru stavia na tom, aby sa Bratislava ako jadro kraja rozvíjala v súčinnosti s prímestskými okresmi, chce ďalej riešiť problémy integrovanej dopravy, ako aj stav ciest. Vo volebnom programe sa plánuje zamerať tiež na školstvo, najmä kvalitnú ponuku stredných škôl vrátane stredných odborných škôl poskytujúcich odborné vzdelávanie a prípravu.

Kandidatúru na predsedu BSK v novembrových voľbách do VÚC oficiálne ohlásili Milan Ftáčnik (nezávislý), Rudolf Kusý (nezávislý), Juraj Droba (SaS), Jozef Uhler (nezávislý), Rastislav Blaško (nezávislý), Martin Jakubec (nezávislý) a Ľubomír Kolárik (nezávislý).

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) budú 4. novembra 2017. Poslanci NR SR na jar schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov. To znamená, že predsedom samosprávneho kraja sa stane ten z kandidátov, ktorý získa najviac platných hlasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef UhlerJuraj DrobaMartin JakubecMilan FtáčnikRastislav BlaškoRudolf Kusý
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)