Na Tour de France sa pôjde prvá pyrenejská etapa, v cieľovom meste natáčali známu Bondovku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chris Froome
Britský cyklista Chris Froome z tímu Sky v žltom drese lídra pretekov pred štartom ôsmej etapy 104. ročníka Tour de France z Dole do Station des Rousses (187,5 km). Dole, 8. júl 2017. Foto: SITA/AP.

PAU 13. júla (WebNoviny.sk) – Dvestoštrnásť a pol kilometra a šesť klasifikovaných stúpaní, z toho jedno špeciálnej kategórie a ešte aj záver v strmom kopci. Takéto menu s vysokým stupňom obtiažnosti pripravili organizátori Tour de France pre cyklistov v prvej pyrenejskej etape.

Prelink 2.jpg

Štart bude mať v Pau a cieľ v lyžiarskom stredisku Peyragudes vo výške 1580 m. Organizátori TdF pripomínajú, že práve na svahoch Peyragudes pred 20 rokmi natáčali Bondovku s názvom Zajtrajšok nikdy neumiera. Parafrázujúc tento úspešný film sa dá povedať, že vo štvrtok môžu umrieť nádeje niektorých ašpirantov na celkový triumf.

Froome načne druhú päťdesiatku dní v žltom

Trojnásobný šampión Tdf Christopher Froome vstúpi do Pyrenejí ako líder pretekov, pričom načne druhú päťdesiatku dní v žltom tričku. Na chrbát mu však dýchajú Talian Fabio Aru, Francúz Romain Bardet a Kolumbijčan Rigoberto Urán, ktorých odstup 18, 51, resp. 55 sekúnd je minimálny.

A hoci Austrálčan Richie Porte je so zlomeninami už doma, Kolumbijčan Nairo Quintana na ôsmom mieste zaostáva o 2:13 min a Španiel Alberto Contador na dvanástom dokonca 5:15 min, boj o celkové poradie v Pyrenejach sľubuje atraktívne divadlo.

Tdf_12. etapa.jpg
Profil 12. etapy Tour de France 2017. Zdroj: www.letour.fr

Najmä keď sa cyklistom v záverečných 100 km postavia do cesty Col de Menté – I. kat. (1 349 m, dĺžka 6.9 km, priemer 8.1%), Port de Balés – kat. HC (1 755 m, dĺžka 11.7 km, priemer 7,7%), Col du Peyresourde – I. kat. (1569 m, 9,7 km, 7,8%) a už spomenutý cieľový Peyragudes – II. kat. (1580 m, 2,4 km, 8,4%). K tomu treba prirátať rýchlostnú prímiu v Loures-Barousse na 120,5 km.

„Po dvoch šprintérskych etapách nás čaká deň plný akčnej cyklistiky. Pretekári však musia mať na pamäti, že o deň neskôr ich čaká ešte jedna náročná pyrenejská previerka, aj keď s polovičným počtom kilometrov,“ píše špecializovaný portál Cyclingnews.

Bardet ja po páde v poriadku

Jeden z ašpirantov na celkový triumf, vlani druhý, Francúz Romain Bardet z tímu AG2r La Mondiale, ubezpečil médiá, že po stredajšom páde v občerstvovacej časti etapy je v poriadku. „Nebolo to nič príjemné, spadol som dokonca dvakrát, som rád, že tie ploché etapy sú už za mnou a teším sa na lepšie dni v horách,“ vravel Bardet.

K náročnému profilu v Pyrenejach Bardet s úsmevom poznamenal: „Mali sme kráľovskú etapu minulú nedeľu, teraz nás čaká ďalšia v Pyrenejach a potom ešte jedna v Alpách. Zdá sa, že na tejto Tour ich máme akosi priveľa. Ak sa však pozrieme bližšie na štvrtkový profil, bude to cez 200 km, čiže maratón a značná časť v kopcoch. Čaká nás boj o celkové poradie a verím, že aj s mojou účasťou o dobrý výsledok.“

Štvrtková 12. etapa TdF má začiatok o 11.10 h, víťaz v cieli sa očakáva po 16.44 h, ale skôr až po 17.00 h v závislosti od rýchlosti čela pretekov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alberto ContadorChristopher FroomeFabio AruNairo QuintanaRichie PorteRigoberto Urán