Aktualizované: Danko s Ficom sa dohodli na zvyšovaní platov učiteľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zľava: Predseda parlamentu Andrej Danko s premiérom Robertom Ficom. Foto: SITA/Marek Mrviš.
  • aktualizované 24. júla o 12:05

BRATISLAVA 24. júla (WebNoviny.sk) – Predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko sa v pondelok dohodol s premiérom a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom na zvyšovaní platov učiteľov od septembra. Vláda preto návrh ministerstva školstva dodatočne zaradila do svojho pondelkového programu.

Ako sa zvýšia platy učiteľov

Platy učiteľov sa zvýšia od 1. septembra o šesť percent. Ďalšie zvyšovanie o šesť percent bude od septembra 2018, rovnako v roku 2019 a o šesť percent by mali učiteľom stúpnuť platy aj od januára 2020.

Premiér zdôraznil, že ide o bezprecedentné zvyšovanie platov, ktoré potvrdzuje záujem vlády o sociálny status učiteľov. Zároveň zdôraznil, že sa tak stane, ak bude so školskými odbormi prijaté Memorandum o sociálnom zmieri do roku 2020. Ak by nakoniec odborári takýto návrh odmietli, platy učiteľov by sa zvýšili o šesť percent od januára, tak ako predpokladá programové vyhlásenie vlády, dodal predseda vlády.

Fico poďakoval všetkým, ktorý sa na kompromisnej dohode podieľali a privítal, že došlo k sociálnej dohode medzi vládou, Združením miest a obcí Slovenska a školskými odborármi.

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) na otázku, či sa nebojí nespokojnosti Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá organizovala štrajky a protesty, zdôraznil, že teraz by sme mali všetci iniciatívu presmerovať do tried, aby deti mali lepšie vzdelanie.

Dohodu bolo potrebné nájsť aj so ZMOS-om

Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva ako aj vysokoškolským pedagógom sa platy zvyšili v januári 2016, a to o štyri percentá, ďalšie zvýšenie bolo o šesť percent od 1. septembra 2016.

Minister Plavčan chcel okrem toho zabezpečiť, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili aj nad rámec Programového vyhlásenia vlády SR – o šesť percent teraz v septembri.

Dohodu však bolo potrebné nájsť aj so ZMOS-om, keďže zriaďovanie a teda aj financovanie materských škôl, centier voľného času, školských klubov detí či základných umeleckých škôl je v originálnej kompetencii obcí a v tomto smere sa teda diskutovalo o zabezpečení finančných prostriedkov na originálne kompetencie obcí.

Ako informovali v tlačovej správe rezortu školstva, z dohody vyplýva, že potrebné finančné prostriedky na zvýšenie platov zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov detí uhradia obce z vlastných zdrojov, ostatné financie vyčlení priamo ministerstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoPeter PlavčanRobert Fico
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRVláda SR