Únos vietnamského občana z Nemecka je ako zo zlého filmu o Studenej vojne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trinh Xuan Thanh; Nemecko; Vietnam
Vietnamská ambasáda v Nemecku. Foto: SITA/AP

WOLFSBURG 4. augusta (WebNoviny.sk) – Nemecko podľa svojho ministra zahraničných vecí Sigmara Gabriela okrem vyhostenia zamestnanca vietnamskej ambasády rokuje o ďalších možných opatreniach v súvislosti s únosom vietnamského občana z územia Nemecka. Obchodník a bývalý funkcionár komunistickej strany Trinh Xuan Thanh (51) zmizol pravdepodobne 23. júla za bieleho dňa v Berlíne, pripomína agentúra AP s tým, že do Nemecka prišiel pred rokom a požiadal tu o azyl.

Berlín z únosu viní vietnamskú tajnú službu a už v stredu nariadil, aby osoba zodpovedná za únos do 48 hodín opustila Nemecko. Ako dnes na tlačovej konferencii povedal Gabriel, Trinh Xuan Thanh „bol zavlečený takými metódami, ktoré vidíte len v zlom filme o Studenej vojne“. České médiá informujú, že ho uniesli v aute s českou poznávacou značkou.

Hanoj obviňuje bývalého manažéra vietnamskej ropnej firmy PetroVietnam zo sprenevery zhruba 125 miliónov eur. Agentúra AP ďalej informuje, že podľa údajov vietnamskej polície sa Thanh vo svojej vlasti prihlásil na polícii sám. Nemecké ministerstvo únos označilo za bezprecedentné porušenie nemeckého aj medzinárodného práva a predvolalo si vietnamského veľvyslanca v Berlíne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Trinh Xuan Thanh