Trump odsúdil násilie vo Virgínii, vyzval Američanov k jednote

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Prezident USA Donald Trump. Foto: archívne, SITA/AP

BEDMINSTER 13. augusta (WebNoviny.sk) — Americký prezident Donald Trump odsúdil „najsilnejším možným spôsobom“ násilné udalosti v meste Charlottesville a označil ich za „neslýchaný prejav nenávisti, fanatizmu a násilia na mnohých stranách“. Zároveň vyzval na „rýchle obnovenie práva a poriadku a ochranu nevinných životov“.

Prezident už hovoril aj s guvernérom Virgínie Terrym McAuliffem, s ktorým sa zhodol na tom, že „nenávisť a nejednota musia skončiť a musia skončiť okamžite“. Američanov vyzval, aby sa spojili „v láske k národu a skutočnej náklonnosti voči sebe navzájom“.

Svojimi vyjadrenia však na seba strhol aj vlnu kritiky zo strany republikánov i demokratov za to, že vyslovene neodsúdil presadzovanie nadradenosti bielej rasy a rasisticky motivovanú nenávisť.

Počas pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville zahynuli v sobotu traja ľudia. Jedna žena zomrela, keď auto vrazilo do skupiny ľudí, ktorí protestovali proti zhromaždeniu extrémistov. Dvaja policajti neprežili pád vrtuľníka počas monitorovania nepokojnej situácie. Desiatky ľudí utrpeli počas násilností zranenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump