OĽaNO tvrdí, že opatrovatelia kvôli zlému poradenstvu prichádzajú o dôchodky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdravotníctvo; opatrovateľka; sociálny pracovník
Ilustračné foto. Foto: thinkstock.com

BRATISLAVA 25. augusta (WebNoviny.sk) – Štát neposkytuje pre opatrovateľov a osobných asistentov zdravotne ťažko postihnutých dostatočné poradenstvo, čo spôsobuje, že môžu prísť o roky dôchodkového poistenia, ktoré je potrebné k výpočtu starobného dôchodku. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) preto na septembrovú parlamentnú schôdzu podáva návrh novely zákona, ktorá by tieto podmienky mala zmeniť.

Ako na brífingu vysvetlili poslankyne OĽaNO Soňa Gaborčáková a Erika Jurinová, ak chce byť opatrovateľ alebo osobný asistent povinne dôchodkovo poistený, musí poberať príspevok za opatrovanie alebo príspevok na osobnú asistenciu, v prípade, že túto činnosť vykonáva najmenej 140 hodín mesačne.

„Napriek tomu, že situácia opatrovaného sa nezmení, ale dieťa dospeje do veku 18 rokov, Sociálna poisťovňa bez toho, aby vyzvala opatrovateľa, ho odhlási z povinného dôchodkového poistenia,“ povedala Gaborčáková. Podľa nej je problém, že Sociálna poisťovňa opatrovateľov a osobných asistentov neinformuje o tom, že môžu byť naďalej dôchodkovo poistení, len si musia podať prihlášku. „Týmto spôsobom ľudia prichádzajú o mesiace a niekedy aj roky, ktoré potrebujú mať započítané do starobného dôchodku.“ skonštatovala.

Na septembrovú schôdzu parlamentu preto hnutie OĽaNO podáva návrh novely zákona, ktorá ma tieto podmienky zmeniť. „Náš návrh mení, aby fyzické osoby, ktoré poberajú finančný príspevok na opatrovanie v rozsahu aspoň 140 hodín, boli poistení počas celej doby poberania príspevku na opatrovanie a aby 18. rok života opatrovaného nebol bariérou.“ povedala Gaborčáková. OĽaNO zároveň navrhuje, aby asistenti a opatrovatelia už nemuseli podávať prihlášku na povinné dôchodkové poistenie, ale budú to mať na starosti príslušné úrady práce, sociálnych vecí a Sociálna poisťovňa.

„Ak pracujete v sociálnej oblasti, je kľúčové, aby ste dostali základnú informáciu o možnostiach, ako fungovať ďalej,“ uzavrela Gaborčáková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erika JurinováSoňa Gaborčáková
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSociálna poisťovňa