Španielska polícia vyšle do Katalánska posily, ktoré pomôžu udržať poriadok počas referende

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katalánsko
Foto: ilustračné, SITA/AP.

Ministerstvo vnútra oznámilo, že posilové jednotky pomôžu regionálnym kolegom zabrániť v konaní sporného referenda.

MADRID 22. septembra (WebNoviny.sk) – Španielska polícia vyšle do Katalánska posily. Oznámilo to ministerstvo vnútra s tým, že posilové jednotky pomôžu regionálnym kolegom udržať poriadok a zabrániť v konaní sporného referenda o nezávislosti severovýchodného regiónu, ktoré tamojší politici plánujú uskutočniť 1. októbra. V stanovisku tiež uviedlo, že o kroku už informovalo aj katalánske ministerstvo vnútra.

V barcelonskom prístave zakotvili tri trajekty, ktoré poskytnú ubytovanie policajtom, ktorí do regiónu prídu ako posila. Ich presný počet však nie je známy.

Ministerstvo nariadilo vyslanie v čase, keď sa stupňuje napätie medzi španielskymi a katalánskymi predstaviteľmi pre kontroverznú voľbu, ktorú centrálna vláda vyhlásila za nelegálnu.

Španielska polícia v stredu pozatýkala najmenej 12 predstaviteľov katalánskeho regiónu a zhabala takmer desať miliónov hlasovacích lístkov, ktoré tamojšia vláda plánovala použiť pri referende. Tohtotýždňové policajné zásahy sprevádzali protesty, ktoré pokračujú aj v piatok, keď súd vypočúva šesticu zadržaných vysokopostavených úradníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia