Vo Švédsku bojujú s požiarom mešity, v minulosti ju využívali Svedkovia Jehovovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Švédsko požiar
Vo švédskom meste Örebro v časti Vivalla horí mešita. Foto: SITA/AP

ŠTOKHOLM 26. septembra (WebNoviny.sk) – Vo švédskom meste Örebro v časti Vivalla horí mešita. Oheň sa vznietil približne o druhej hodine v noci, hasičom sa ho nepodarilo dostať pod kontrolu ani po piatich hodinách a hrozí, že plamene zničia veľkú časť budovy.

V najviac postihnutej časti sa prepadla strecha, hasiči sa teraz snažia zachrániť strednú časť, ktorá je zatiaľ poškodená prevažne dymom a vodou. Poslednú časť sa zrejme pred ohňom podarí uchrániť.

Hasiči zatiaľ nehlásia žiadnych zranených. Na miesto ich privolali pre horiace vozidlo, po príchode auto v plameňoch nenašli, v ohni však bola budova mešity. Polícia požiar vyšetruje ako podpaľačstvo, čo je štandardný postup v prípade, že príčina vzplanutia nie je na začiatku zrejmá.

Budovu v minulosti využívali Svedkovia Jehovovi, mešita sa do nej presťahovala v roku 2007. Mesačne ju podľa jej webstránky navštevovalo približne päťtisíc veriacich 25 rôznych národností. Štvrť Vivalla je jednou z 23 oblastí Švédska označených políciou za výnimočne zraniteľné. Charakterizuje ich vysoká kriminalita, sociálne problémy či konflikty s políciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia