Vznikla Digitálna koalícia, má zlepšiť praktické zručnosti Slovákov v IT oblasti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Počítač
Foto: ilustračné, www.thinkstockphotos.com

BRATISLAVA 26 septembra (WebNoviny.sk) – Na Slovensku vznikla Digitálna koalícia, ktorá má zlepšiť praktické zručnosti Slovákov v oblasti digitalizácie a informačných technológií. Do projektu sa zapojili IT firmy, školy, aj štátna správa.

Jej cieľom je pripraviť obyvateľov všetkých vekových kategórií na prácu a život v nastupujúcej digitálnej ekonomike. „Touto koalíciou sa zaväzujeme, že urobíme všetko pre to, aby Slovensko dokázalo čeliť digitálnym výzvam, ktoré sú pred nami,“ povedal na utorkovom tlačovom brífingu podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Slovensko a digitálne výzvy

Vicepremiér sa zároveň stal predsedom predstavenstva Digitálnej koalície. Predsedom výkonného výboru je prvý viceprezident IT asociácie Slovenska Mário Lelovský.

Spolu 21 signatárov z oblasti štátnej správy, podnikateľského prostredia a vzdelávacích inštitúcií podpísalo na utorkovom stretnutí memorandum, kde sa zaviazali plniť svoje záväzky. „Digitálna transformácia nie je pre Slovensko možnosť, ale nevyhnutnosť. Cieľom našej spoločnej dlhodobej iniciatívy je zabezpečiť našim občanom uplatnenie na meniacom sa trhu práce, v podnikaní, vede, výskume či inováciách,“ dodal Pellegrini.

Projekt Digitálnej koalície vznikol vďaka výzve Európskej komisie, ktorá prišla s iniciatívou na celoeurópskej úrovni už v decembri minulého roka a postupne sa buduje vo všetkých krajinách. Aktivity Digitálnej koalície sú preto inšpirované celoeurópskymi prioritami v oblasti digitálnej práce.

Rekvalifikácia neuplatnených absolventov

Ide napríklad o štrukturálne zmeny vo vzdelávacom systéme, ktoré umožnia prípravu digitálne kvalifikovanej pracovnej sily, rozbehnutie projektov rekvalifikácie neuplatnených absolventov do smerov IT, ale aj podpora dialógu medzi priemyslom a vzdelávaním.

„Slovo zručnosti jasne vysvetľuje, že rezort vzdelávania bude mať kľúčovú úlohu, aby sa ľudia, ktorí budú musieť pôsobiť v digitálnych povolaniach, dostali včas k digitálnym zručnostiam,“ povedala ministerka školstva SR Martina Lubyová. Dodala, že ide o celoživotné vzdelávanie, keďže na pracovnom trhu sú ľudia, ktorí budú prichádzať do kontaktu s digitalizáciou.

Ministerstvo školstva v memorande predstavilo 23 záväzkov, ktoré chce naplniť. S ich implementáciou by mal rezort začať v roku 2018. Do projektu Digitálnej koalície sa pritom môžu zapojiť aj ďalšie firmy, vzdelávacie inštitúcie či mimovládne organizácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martina LubyováPeter Pellegrini