Čína odložila platnosť prísnejších pravidiel pri kontrole dovozu potravín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
POTRAVINY
Foto: ilustračné, thinkstockphotos.com

PEKING 26. septembra (WebNoviny.sk) – Čína odložila uplatňovanie rozsiahlej kontroly dovážaných potravín po sťažnostiach zo strany USA, Európy a ďalších čínskych obchodných partnerov, podľa ktorých by takéto kontroly poškodili obchod v objeme niekoľkých miliárd dolárov.

Pravidlá vyžadujúce, aby každá dodávka potravín mala certifikát zo strany zahraničnej vládnej inšpekcie, mali platiť už od nedele. Peking však platnosť pravidiel odložil o dva roky. Vyplýva to z dokumentu predloženého Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

USA, Európska únia, Japonsko, Austrália a Argentína lobovali, aby Peking svoje požiadavky v oblasti kontroly potravín obmedzil. Čínu vyzývali, aby sa riadila globálnou praxou a prísnejšiu kontrolu uplatňovala iba v prípade rizikových potravín.

„Vzhľadom na prijaté sťažnosti a návrhy, sme sa rozhodli poskytnúť prechodné obdobie na dva roky,“ konštatuje dokument, ktorý WTO predložil čínsky úrad pre dohľad nad kvalitou produktov (AQSIQ).

Na otázku agentúry AP, čo sa bude diať počas prechodného obdobia, AQSIQ neodpovedal. Podľa európskych predstaviteľov sa však zdá, že zámerom nových pravidiel je chrániť čínskych dodávateľov pred konkurenciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WTO Svetová obchodná organizácia