Chov nebezpečených pavúkov či plazov má po novom posudzovať obec, navrhuje OĽaNO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pavúk
Foto: ilustračné, thinkstock.com

BRATISLAVA 1. októbra (WebNoviny.sk) – Rozšíriť právomoc obce udeliť súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, a to nielen triedy cicavcov, ale všetkých tried, ktoré sú v súčasnosti uvedené vo vyhláške o chove nebezpečných živočíchov, je cieľom návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti. Návrh na októbrovú schôdzu parlamentu predkladá skupina poslancov za hnutie OĽaNO.

Nebezpečné živočíšne druhy

Podľa poslancov v našom bezprostrednom okolí žije množstvo živočíšnych druhov, ktoré môžu byť pre ľudí svojím správaním, stavbou tela, obsahom jedovatých látok, ktoré sa dostanú do tela človeka uhryznutím, bodnutím či napríklad vylučovaním kožnými žľazami, nebezpečné.

Pripomínajú, že 31. júla 2012 bola Národnou radou SR schválená novela zákona o veterinárnej starostlivosti a zaoberala sa požiadavkami na chov alebo držbu niektorých druhov nebezpečných zvierat, pričom takýto chov alebo držbu podmienila súhlasom obce (obecného zastupiteľstva), ktorý bude treba doložiť k žiadosti na vydanie rozhodnutia o zriadení chovného zariadenia na chov alebo držanie nebezpečných zvierat orgánom veterinárnej správy.

Povinnosti chovateľa

Novela zákona o veterinárnej starostlivosti prebrala definície druhov a tried nebezpečných zvierat z platnej vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva o chove nebezpečných živočíchov, avšak len niektorých, keďže súhlas obce sa týka len chovu alebo držby napr. šeliem či pandy veľkej, ale nevyžaduje sa pri chove alebo držbe jedovatých pavúkov, obojživelníkov, rýb alebo plazov.

„Povinnosť chovateľa alebo osoby, ktorá má v držbe nebezpečného živočícha, sa bude vzťahovať aj na platné rozhodnutia o schválení alebo povolení chovu alebo držby takéhoto živočícha, pričom povinnosť dotknutej osoby požiadať obec o súhlas sa stanovuje do 30. júna 2018. Konania začaté pred nadobudnutím účinnosti návrhu zákona sa však dokončia podľa doterajších právnych predpisov,“ uvádzajú predkladatelia v dôvodovej správe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti