Nemecký exkancelár Schröder čelí kritike pre prijatie funkcie vo firme Rosnefť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gerhard Schröder
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder. Foto: Olga Maltseva/Pool Photo via AP.

BRATISLAVA 2.októbra (WebNoviny.sk) – Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder sa stal v Nemecku terčom kritiky po tom, ako ho zvolili za predsedu dozornej rady spoločnosti Rosnefť. Západ na túto ruskú štátnu ropnú firmu uvalil sankcie po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014.

Röttgen hovorí o neuveriteľnom kroku

Šéf zahraničného výboru nemeckého parlamentu Norbert Röttgen povedal, že Schröderov krok je „neuveriteľný“.

Nemecká stanica Deutsche Welle citovala Röttgenovo vyjadrenie, že Schröder „profituje“ z toho, že bol kancelárom.

Röttgen zároveň exkancelára obvinil zo snahy o zvýšenie energetickej závislosti Nemecka od Ruska. Informoval o tom portál bbc. com.

Schröder však Rosnefť obhajuje

Schröder, ktorý sa šéfom dozornej rady ruskej ropnej firmy stal v piatok, však Rosnefť obhajuje a minulý mesiac sa vyjadril, že časť jeho kritikov jednoducho chce vyvolať novú studenú vojnu.

„Predstavte si, že by som nebol navrhnutý na funkciu v dozornej rade firmy Rosnefť ale v spoločnosti Exxon. Nikto by sa nepýtal na moje skutočné motívy,“ konštatoval. Dodal, že Rosnefť je najväčšou ropnou firmou na svete s dôležitými spojeniami s Nemeckom.

Schröder bol nemeckým kancelárom v rokoch 1998 až 2005. Ako kancelár bol horlivým stúpencom plánov na vybudovanie plynovodu medzi Ruskom a Nemeckom konzorciom Nord Stream a dohoda sa podpísala počas jeho posledného dňa v úrade. Po odchode z funkcie kancelára sa stal predsedom výboru akcionárov spoločnosti Nord Stream.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Norbert Röttgen
Firmy a inštitúcie Rosnefť