Teroristický útok v Marseille sa nemusel stať, polícia zatkla páchateľa deň pred tým

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marseille teroristický útok
Policajti hliadkujú pred budovou železničnou stanicou Saint Charles deň po tom ako útočník jednu ženu dobodal a druhej podrezal hrdlo. 2. Októbra 2017 Foto: SITA/AP

PARÍŽ 2. októbra (WebNoviny.sk) – Muža, ktorý v nedeľu vo francúzskom Marseille zabil dve ženy, deň pred útokom zadržala a následne prepustila polícia pre krádež v obchode neďaleko Lyonu. Podľa polície je bežný postup, že za podobné skutky človeka zadržia, spíšu zápisnicu a prepustia ho, pričom pred súd sa postaví až neskôr.

Muža pritom zatkli aj niekoľko ráz predtým, pričom používal falošné doklady totožnosti. Teraz ho identifikovali na základe odtlačkov prstov, ktoré má polícia v evidencii. Úrady v súčasnosti skúmajú jeho mobilný telefón a snažia sa zistiť jeho prepojenie s extrémistickou skupinou Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k útoku.

Incident sa stal v nedeľu na železničnej stanici Saint Charles, kde útočník jednu ženu dobodal a druhej podrezal hrdlo. Podľa úradov páchateľa následne na mieste zastrelili vojaci. Polícia stanicu evakuovala a vyzvala ľudí, aby sa oblasti vyhýbali. Od pondelka už stanica funguje normálne.

Obete boli sesternice vo veku 17 a 21 rokov. Polícia disponuje videom, kde je možné vidieť, ako muž napadol jednu ženu, ušiel, no vzápätí sa vrátil a napadol aj druhú obeť. Podľa niektorých svedkov kričal „Allahu akbar“.

Na militantov napojená tlačová agentúra Amák oznámila, že muž konal v reakcii na výzvy IS, aby jej bojovníci zaútočili na krajiny koalície vedenej USA, ktorá bojuje proti extrémistom v Iraku a Sýrii. Francúzsko k nej patrí od roku 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát