Tusk vyzval španielskeho premiéra, aby sa vyvaroval ďalšieho použitia násilia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Tusk
Predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: archívne, SITA/AP

BRUSEL 2. októbra (WebNoviny.sk) – Predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér Donald Tusk v pondelok vyzval španielskeho premiéra Mariana Rajoya, aby sa vyvaroval ďalšieho použitia násilia, akého bola krajina svedkom počas nedeľňajšieho referenda o nezávislosti Katalánska.

Tusk počas pondelňajšieho telefonického hovoru s Rajoyom uviedol, že hoci chápe argumenty Madridu proti katalánskemu referendu, násilie, ku ktorému sa v nedeľu uchýlili španielski policajti, sa už nesmie opakovať. Ako Tusk napísal po skončení telefonátu na Twitteri, španielska vláda „musí nájsť spôsoby, ako predísť ďalšej eskalácii a použitiu násilia“.

Rajoyovi v pondelok zatelefonoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ten však podľa oznámenia Elyzejského paláca španielskeho premiéra jednoznačne podporil. Macron v telefonáte zdôraznil, že Francúzsko je naďalej „oddané ústavnej jednote Španielska“ a španielskeho premiéra uistil o tom, že pre francúzsku vládu je naďalej „kontaktom v Španielsku Rajoy“.

Macron sa v telefonáte k brutálnym zásahom španielskej polície proti účastníkom nedeľňajšieho referenda nevyjadril. Zásah, v rámci ktorého policajti inštruovaní centrálnou španielskou vládou strieľali do ľudí gumenými projektilmi a bili ich obuškami, si vyžiadal najmenej 890 zranených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TuskEmmanuel Macron
Firmy a inštitúcie Európska rada