Opäť porovnali rakúske a slovenské potraviny, výsledky sú ešte horšie ako v prvom testovaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny

BRATISLAVA 3. októbra (WebNoviny.sk) – Aj druhá fáza porovnávania testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou.

Agrorezort v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) vykonal kontrolu 33 výrobkov, ktoré inšpektori zakúpili v Bratislave, Senci a vo Viedni. Približne u polovice testovaných produktov boli zistené väčšie rozdiely ovplyvňujúce kvalitu.

Mliečne výrobky, mäso aj ryby

Inšpektori zo ŠVPS porovnávali sedem mliečnych produktov, tri mäsové výrobky a tri rybacie. Okrem toho kontrolovali kvalitu aj vybraného pečiva, nápojov, korenín, zmrzliny, mrazeného polotovaru, sušeného ovocia či zeleniny.

„Výsledky sú ešte horšie ako v prvej fáze. Len v šiestich výrobkoch z 33 nebol zaznamenaný žiadny rozdiel, čo je zhruba 18,2 %,“ zhodnotil ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Výrobkov, u ktorých boli zistené malé rozdiely, ktoré ovplyvňujú kvalitu v menšom rozsahu, bolo 11, čo predstavuje 33,3 % a u 16 výrobkov kontrolóri zistili väčšie rozdiely, ktoré mali vplyv na kvalitu.

Kontrolóri počas testov posudzovali označenie a zloženie výrobkov, vykonali senzorické analýzy a sledovali fyzikálnochemické ukazovatele.

„U šunky je to napríklad nižší podiel mäsa a naopak vyšší obsah soli, u pizze dostanú spotrebitelia chudobnejšiu oblohu, v sladených nápojoch sa zase používa glukózovo-frutózový sirup namiesto cukru,“ spresnila Matečná.

Slovensko organizuje spotrebiteľský summit

Ako na pondelkovom brífingu uviedli poslanci za Slovenskú národnú stranu Tibor Bernaťák a Eva Antošová, v prípade, že problém dvojakej kvality potravín bude naďalej pretrvávať, sú odhodlaní túto tému riešiť aj na legislatívnej úrovni. Nebránia sa návrhu úplného zákazu takýchto výrobkov na slovenskom trhu či uplatneniu finančných sankcií.

O dvojakej kvalite potravín budú v utorok 3. októbra diskutovať na stretnutí k duálnej kvalite potravín v Bratislave zástupcovia ministerstiev Visegradskej štvorky a Chorvátska, Slovinska, Bulharska, Rumunska a Litvy. Témou dvojakej kvality potravín sa bude zaoberať aj spotrebiteľský summit, ktorý organizuje Slovensko 13. októbra v Bratislave.

„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Je nevyhnutné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné firmy dodržiavali deklarovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských štátov výrobky nižšej kvality,“ dodala Matečná. Kontroly budú podľa nej pokračovať dovtedy, kým sa situácia na trhu nezmení.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriela MatečnáJozef BírešTibor Bernaťák
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR