Uhuru Kenyatta opäť vyhral prezidentské voľby v Keni, v 25 okresoch ľudia ešte nehlasovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Uhuru Kenyatta
Prezident Kene Uhuru Kenyatta Foto: SITA/AP

NAIROBI 30. októbra (WebNoviny.sk) – Opakované prezidentské voľby, ktoré sa v Keni konali vo štvrtok, vyhral Uhuru Kenyatta. V pondelok to oznámila kenská volebná komisia s tým, že súčasný prezident vo voľbách získal podporu 98 percent voličov, čo predstavuje 7,5 milióna hlasov.

Účasť na štvrtkových voľbách bola 39-percentná. Hlasovanie bojkotovala opozícia pod vedením Railu Odingu, ktorý tentokrát nekandidoval. Aj napriek tomu, že sa volebné miestnosti otvorili vo štvrtok, niektoré obvody hlasovali až v sobotu.

Nepokoje si vyžiadali obete na životoch

Stalo sa tak v dôsledku nepokojov, ktoré sa vo štvrtok vyskytli na viacerých miestach krajiny. Od štvrtka zomrelo v dôsledku nepokojov deväť ľudí, niektorí z nich prišli o život pri stretoch s políciou.

V 25 okresoch ľudia ešte stále nehlasovali. Podľa ústavy by sa však mali konať voľby v každom okrese. Výsledky z týchto obvodov už podľa volebnej komisie neovplyvnia konečný výsledok, a preto sa rozhodla oznámiť víťaza už v pondelok. Podľa jej predsedu Wafulu Chebukatiho boli voľby „slobodné, férové a dôveryhodné“.

Sedem dní na napadnutie výsledku

Opozícia má po vyhlásení výsledkov volieb sedem dní na to, aby ich súdne napadla. Opozičný líder Odinga sa k situácii plánuje vyjadriť v utorok.

Najvyšší súd po voľbách, ktoré sa konali 8. augusta, vyhlásil, že neboli v zhode s ústavou a platnými zákonmi a anuloval ich výsledky.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Uhuru Kenyatta