Hospodárstvo eurozóny by sa malo v tomto roku zväčšiť najviac za desaťročie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eurozóna
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRUSEL 13. novembra (WebNoviny.sk) – Hospodárstvo eurozóny by sa malo za celý tento rok zväčšiť o 2,2 percenta, čiže najrýchlejším tempom od roku 2007. Uviedla to Európska komisia (EK) vo svojej jesennej prognóze. Komisia tak vylepšila odhad rastu ekonomiky eurozóny za rok 2017, keďže jej predošlá predikcia rátala s tým, že v tomto roku sa zväčší o 1,7 percenta.

Pozitívne ekonomické správy

EK zlepšila aj predpoveď rastu ekonomiky v budúcom roku. Očakáva, že posilní o 2,1 percenta, pričom doteraz predpokladala, že rast v roku 2018 bude na úrovni 1,8 percenta.

Zlepšenie výhľadu berie do úvahy sériu pozitívnych ekonomických správ. Vytratilo sa totiž znepokojenie zo vzostupu populistických politikov či obavy o budúcnosť Grécka.

Nezamestnanosť má naďalej klesať

Komisia očakáva, že nezamestnanosť v eurozóne bude za celý tento rok v priemere 9,1 percenta, čo je najnižšia úroveň od roku 2009. V najbližších dvoch rokoch by nezamestnanosť v menovom bloku mala ďalej klesať, a to na 8,5 percenta v budúcom roku a na 7,9 percenta v roku 2019.

Inflácia v eurozóne podľa predpovede EK bude v tomto roku v priemere vo výške 1,5 percenta, pričom v budúcom roku oslabí na 1,4 percenta, ale v roku 2019 opäť stúpne, a to na 1,6 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia