Rozdelenie do košov pred žrebom skupinovej fázy MS 2018 v Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žreb
Foto: ilustračné, Christian Merz/Keystone via AP.

BRATISLAVA 16. novembra (WebNoviny.sk) – Futbalové MS v Rusku 2018 už majú kompletný menoslov účastníkov a zároveň je známe aj rozdelenie do štyroch výkonnostných košov pred žrebom skupinovej fázy.

Tento slávnostný ceremoniál sa uskutoční 1. decembra v ruskej metropole Moskve. Už pred niekoľkými týždňami Medzinárodná futbalová federácia zverejnila nové pravidlá rozdelenia účastníkov do košov.

Rozhoduje umiestnenie v rebríčku FIFA

Strešný futbal svetového futbalu rozhodol, že všetky štyri koše zostavia výlučne na základe rebríčka FIFA. Doteraz platila zásada, že prvý kôš zahŕňal najlepšie tímy zo spomenutého renkingu a ostatné tri koše obsadili na základe geografického kritéria. Zaujímavosťou je skutočnosť, že najnižšie spomedzi jednotlivých účastníkov figuruje v renkingu FIFA organizátorská krajina – až na 65. priečke.

Jednotlivé reprezentácie sú rozdelené do košov podľa umiestnenia v októbrovom rebríčku FIFA. Pri žrebe sa v jednej skupine nemôžu ocitnúť dve krajiny z tej istej konfederácie. Výnimku tvorí akurát Európa, ktorá môže do jednej skupiny dodať až dvoch zástupcov.

Nováčikmi Island a Panama

V prvom koši sa okrem hostiteľa turnaja Ruska objaví aj obhajca titulu Nemecko, Brazília, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko a Francúzsko. Až v koši číslo dva sa ocitli tri krajiny, ktoré v minulosti získali zlato na MS – Španielsko, Anglicko či Uruguaj.

Úplnými nováčikmi na scéne MS budú Island a Panama. Na budúcoročnom „mundiale“ sa predstaví dovedna 20 reprezentácií, ktoré boli aj na MS 2014 v Brazílii. Naopak, na podujatí budú chýbať 4-násobní majstri sveta Taliani, víťazi ostatných dvoch ročníkov Copa América Čiľania, tradičný účastník z USA či bronzový tím zo šampionátu v Brazílii – Holandsko.

Žreb skupinovej fázy MS 2018 v Rusku

  • rozdelenie tímov do výkonostných košov

1. kôš: Rusko (organizátor – 65. miesto v renkingu FIFA), Nemecko (1.), Brazília (2.), Portugalsko (3.), Argentína (4.), Belgicko (5.), Poľsko (6.), Francúzsko (7.)

2. kôš: Španielsko (8.), Peru (10.), Švajčiarsko (11.), Anglicko (12.), Kolumbia (13.), Mexiko (16.), Uruguaj (17.), Chorvátsko (18.)

3. kôš: Dánsko (19.), Island (21.), Kostarika (22.), Švédsko (25.), Tunisko (28.), Egypt (30.), Senegal (32.), Irán (34.)

4. kôš: Srbsko (38.), Nigéria (41.), Austrália (43.), Japonsko (44.), Maroko (48.), Panama (49.), Kórejská republika (62.), Saudská Arábia (63.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať