Zverejnili ďalšie tisícky materiálov súvisiacich s atentátom na prezidenta Kennedyho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
John F. Kennedy
Foto: archívne, SITA/AP.

WASHINGTON 17. novembra (WebNoviny.sk) – Americký národný archív v piatok zverejnil ďalších 10 744 materiálov zo záznamov FBI, ktoré súvisia s atentátom na prezidenta John F. Kennedyho v roku 1963. Je to už piate sprístupnenie podobných dokumentov v tomto roku.

Dokumenty zverejnili na základe zákona

Archív informoval, že 8336 materiálov zverejňujú úplne a 2408 čiastočne, pričom 144 sa dostane na verejnosť úplne po prvý raz.

Dokumenty zverejnili na základe zákona, ktorý 26. októbra 1992 podpísal prezident George H.W. Bush. Ten nariaďuje, aby všetky materiály súvisiace s atentátom po 25 rokoch zverejnili, ak prezident nerozhodne, že by to ohrozilo spravodajské služby, vojenské operácie či zahraničné vzťahy.

Rozhodnutie Donalda Trumpa

Minulý mesiac pritom americký prezident Donald Trump oznámil, že neodtajní všetky zapečatené informácie s tým, že „nemá na výber“, pretože by to podľa neho mohlo „nezvratne poškodiť“ národnú bezpečnosť Spojených štátov.

Trump na žiadosť CIA a FBI rozhodol, že ponechá v utajení stovky materiálov o atentáte na Kennedyho a dá ich zatiaľ na šesť mesiacov do „karantény“, pričom počas tohto obdobia ich budú ďalej skúmať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpJohn F. Kennedy
Firmy a inštitúcie CIA Central Intelligence AgencyFBI Federal Bureau of Investigation