Sulíkova SaS má dojem, že ústavný súd vychádza v ústrety strane Smer-SD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sloboda a Solidarita
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger.

BRATISLAVA 7. decembra (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) má po stredajšom rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR dojem, že ústavný súd nekliesni cestu spravodlivosti, ale vychádza v ústrety politickej strane Smer-SD.

Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. ÚS SR v stredu konštatoval, že prezident Andrej Kiska nevymenovaním chýbajúcich sudcov z kandidátov zvolených Národnou radou SR porušil ich ústavné práva.

Zároveň zrušil rozhodnutia prezidenta o nevymenovaní a vrátil hlave štátu vec na ďalšie konanie. Súd tiež prikázal prezidentovi, aby vo veci znova konal a z navrhnutých kandidátov vymenoval troch nových sudcov ústavného súdu.

Prístupy, ktoré si protirečia

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe liberálov, SaS nerozumie, akým spôsobom formuje ústavné pravidlá Ústavný súd SR.

„Vyzerá to tak, že na ústavnom súde existujú prinajmenšom dva prístupy, ktoré si navzájom protirečia. Rozhodnutie, ktoré prikazuje prezidentovi vymenovať ústavných sudcov z tých kandidátov, ktorých mu predložil parlament, je v rozpore s rozhodnutím, ktoré prezidentovi umožňuje odmietnuť kandidáta parlamentu na funkciu generálneho prokurátora,“ tvrdí poslanec NR SR a tímlíder pre spravodlivosť SaS Alojz Baránik.

Z rozsahu svojich ústavných právomocí tak nie je zmätený len prezident, ale celá verejnosť, dodávajú v tlačovej správe.

Spoločný politický menovateľ

Hoci sú rozhodnutia v prípade kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a odmietnutých kandidátov na ústavných sudcov navonok protirečivé, ich politický menovateľ je spoločný.

Raz Smeru-SD vyhovovalo, aby prezident Gašparovič mohol Jozefa Čentéša odmietnuť a teraz tej istej strane vyhovuje, aby prezident Kiska musel vymenovať sudcov, ktorých mu Smer-SD navrhol. „Takto vyzerá súmrak slovenskej ústavnosti, pretože spravodlivosť a rozumný ústavný poriadok nahrádzajú zištné politické záujmy,“ zdôrazňuje Baránik.

Podľa SaS všetko, žiaľ, nasvedčuje tomu, že tento negatívny trend sa ešte zosilní, pretože ústavný súd teraz umožnil koalícii voliť ďalších sudcov čisto po straníckej línii a prezident spolu s celým Slovenskom sa bude môcť na tieto praktiky len bezmocne prizerať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz BaránikAndrej KiskaKatarína Svrčeková
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaSMER-SDÚstavný súd SR