Istanbulský dohovor nie je podľa aktivistov kontroverzný, v diskusiách sa objavujú aj klamstvá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
domáce násilie
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 19. decembra (WebNoviny.sk) – Pre mnohé ženy zažívajúce násilie a ich deti Vianoce prinášajú obavy a strach, pretože práve v tomto období často dochádza k stupňovaniu násilia. Tvrdí to riaditeľka občianskeho združenia Fenestra Dušana Karlovská.

Ako agentúru SITA informovala aktivistka Adriana Mesochoritisová z občianskeho združenia Možnosť voľby, Fenestra prevádzkuje poradenské centrum pre ženy zažívajúce násilie a ich deti.

Každá štvrtá žena zažila násilie

Z prieskumu Agentúry Európskej únie pre základné práva vyplynulo, že takmer každá štvrtá žena (23 percent), ktorá niekedy mala partnera, zažila z jeho strany fyzické alebo sexuálne násilie.

Podľa Mesochoritisovej tento údaj potvrdzuje, že násilie na ženách predstavuje aj na Slovensku vážny spoločenský problém. Občianske združenie zároveň upozornilo na psychické násilie, ktoré je v násilných vzťahoch vždy prítomné a podiel žien zasiahnutých násilím by sa tak ešte zvýšil.

Slovensko dokument ešte neratifikovalo

Adriana Mesochoritisová, ktorá je zároveň členkou Rady vlády pre ľudské práva, aj preto pripomenula Istanbulský dohovor, ktorý sa usiluje o zabezpečenie kvalitnej podpory ženám a deťom, ktoré žijú v násilných vzťahoch.

„Môže prispieť k vytvoreniu dostatočného množstva kvalitných poradenských služieb, liniek pomoci a bezpečných ženských domov, ktoré na Slovensku chýbajú. Vďaka nemu môžu ľudia v pomáhajúcich profesiách dostať potrebné vzdelanie, zabezpečí sa realizácia potrebných výskumov, zavedú sa programy pre zneužívateľov,“ vysvetlila Mesochoritisová, podľa ktorej je dohovor najkomplexnejšou európskou stratégiou na odstránenie násilia páchaného na ženách.

Slovensko dohovor podpísalo už v roku 2011, no doposiaľ ho neratifikovalo, čo podľa aktivistky znamená, že „ženy a dievčatá musia na zefektívnenie ochrany svojich životov naďalej čakať“.

Zavádzajúce a klamlivé informácie

Aktivistky upozornili, že hoci Istanbulský dohovor presadzuje výlučne hodnoty, na ktorých je postavené demokratické európske spoločenstvo, diskusiu o ňom často sprevádzajú zavádzajúce a klamlivé informácie.

Organizácia Možnosť voľby aj preto v rámci kampane za zastavenie násilia na ženách pripravila súbor 12 otázok a odpovedí, ktoré poskytujú najdôležitejšie informácie o tomto dohovore.

Autorky kampane upozorňujú na to, že Istanbulský dohovor nie je kontroverzný dokument a takto ho prezentujú iba skupiny, ktoré odmietajú ochranu ľudských práv žien a rovnosť žien a mužov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať