Liga amerického futbalu reaguje na početné žaloby bývalých hráčov, avizujú zmenu pravidiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Americký futbal
Foto: ilustračné, SITA/AP

HOUSTON 29. decembra (WebNoviny.sk) – Vedenie zámorskej ligy amerického futbalu NFL a hráčska asociácia NFLPA avizovali zmenu pravidiel v protokole pri úrazoch hlavy.

Po incidente sa mu začala triasť ruka

Reagujú tak na incident v zápase 15. kola medzi Houstonom a Arizonou. Rozohrávač Texans Tom Savage v druhej štvrtine inkasoval tvrdý úder, po ktorom sa mu začala nekontrolovane triasť ruka. Napriek tomu ho lekárskej prehliadke pustili späť na hraciu plochu.

Podľa nových regulí bude okrem iného počas stretnutí k dispozícii centrálny konzultant v oblasti neurológie a hráči so symptómami záchvatu či s oslabenými reakciami nebudú smieť pokračovať v zápase.

Demencia a opakované údery do hlavy

Povinné prehliadky po úderoch do hlavy zaviedla NFL pred začiatkom tejto sezóny v reakcii na množiace sa žaloby bývalých hráčov, ktorí po aktívnej kariére trpia symptómami poškodenia mozgu. Podľa niektorých štúdii existuje súvis medzi opakovanými údermi do hlavy a rozvojom formy demencie – chronickej traumatickej encefalopatie (CTE).

Podľa štúdie Americkej neurologickej akadémie až 40 percent bývalých hráčov zámorskej NFL má známky poškodenia mozgu. Profiliga do mimosúdnych urovnaní investovala už stovky miliónov amerických dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia