Slovensko v uplynulých 25 rokoch premárnilo veľa príležitostí, tvrdí predseda SaS Richard Sulík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Predseda strany SaS Richard Sulík.
Predseda strany SaS Richard Sulík. Foto: archívne, SITA

BRATISLAVA 1. januára (WebNoviny.sk) – Slovensko v uplynulých 25 rokoch premárnilo veľa príležitostí, ľudia volili častokrát nesprávnych politikov a naše vlády, osobitne tie Mečiarove a Ficove, urobili kopu chýb. Pre agentúru SITA svoj názor pri príležitosti 25. výročia samostatnosti Slovenskej republiky vyjadril predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Napriek tomu vníma aj veci, ktoré sa podarili a tie sa stali zdrojom pokroku a nových príležitostí.

Európska únia a NATO

„Zbavili sme sa komunistického otroctva, dokázali sme sa rozísť s Čechmi a zostať priateľmi a síce horko-ťažko, ale stali sme sa súčasťou Európskej únie a NATO, teda západného sveta. Keď k tomu pridám, že na Slovensku žije veľa slušných ľudí, ktorým záleží na veciach verejných, ktorí majú aj potrebný zápal meniť svet okolo seba k lepšiemu, stále v sebe nosím nádej, s ktorou som po novembrovej revolúcii ako syn emigrantov prišiel z Nemecka na Slovensko. Že sa tu bude dať prežiť zaujímavý a spokojný život,“ uviedol šéf liberálov.

Bilancovať 25 rokov slovenskej štátnej samostatnosti pre neho znamená porovnať súčasný stav s tým, aký sme očakávali. „Osobne som očakával, že Slovensko bude mať dnes dobre fungujúce súdnictvo, školstvo i zdravotníctvo a oveľa menej korupcie ako v divokých 90. rokoch. Nemá nič z toho, a preto som sklamaný. Očakával som, že budeme mať dobudované nielen diaľnice, ale celú cestnú dopravnú infraštruktúru tak, aby občania v našich obciach neboli zajatcami kamiónov. Myslel som si, že budeme oveľa ďalej v zlepšovaní cestovania železnicou a naše železničné stanice nebudú pôsobiť ako improvizované prístrešky pre bezdomovcov,“ pripomenul Sulík s tým, že tieto očakávania sa nenaplnili, a preto je sklamaný.

Deň pracovného pokoja

„Napriek pokroku v ochrane životného prostredia, naše lesy chorľavejú, miznú a reči o láske k vlasti, na ktorých tak radi cudzopasia mnohí politici, sa tak stávajú bezobsažné. Myslel som si, že budeme oveľa ďalej v ochrane práv menšín, a to aj sexuálnych, to znamená, že naše konanie budú oveľa v menšej miere ovládať predsudky,“ dodal predseda SaS.

Prvý január je od roku 1993 štátnym sviatkom a dňom pracovného pokoja na počesť vzniku samostatnej Slovenskej republiky. 31. decembra 1992 o polnoci oficiálne zanikla Česká a Slovenská Federatívna Republika a od 1. januára 1993 začala fungovať samostatná Slovenská republika. Tá sa 19. januára 1993 sa stala členom Organizácie Spojených národov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita