Hlina kritizoval Kaliňákove plány a predstavil návrh KDH na zníženie kriminality na senioroch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alojz Hlina
Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. Foto: archívne, SITA/Ján Slovák.

BRATISLAVA 18. januára (WebNoviny.sk) – Spôsob, akým minister vnútra Robert Kaliňák predstavil návrh opatrení, ktoré sa majú zamerať na riešenie tzv. otravujúcej kriminality v rómskych komunitách, považuje líder Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina za necivilizovaný a účelový.

„To, ako prezentoval návrh, je za hranicou slušnej krajiny. Z jeho vyjadrení ide hrôza a des,“ vyhlásil Hlina pred novinármi.

Prekáža mu, že Kaliňák v návrhu konkrétne spomínal rómske obyvateľstvo, ako aj to, že túto problematiku desať rokov vo funkcii neriešil. „Táto neriešená kriminalita vygenerovala Ľudovú stranu Naše Slovensko,“ vyhlásil a zdôraznil, že obťažujúcu kriminalitu je možné riešiť len zmenou zákona o priestupkoch.

Pripomenul, že pred piatimi rokmi parlament zamietol opozičný návrh zákona o priestupkoch. Hlina v tomto zákone navrhoval, aby páchateľovi priestupku mohla polícia odobrať akúkoľvek hnuteľnú vec v prípade, že nemá na zaplatenie pokuty. Po uhradení pokuty mu odobratú vec vrátia.

Návrh KDH na zníženie kriminality na senioroch

V tom istom čase ministerstvo vnútra malo podľa Hlinu zvýšený rozpočet o 50 miliónov na zvýšenie počtu policajtov a zriadenie mobilných policajných staníc v rizikových oblastiach. Tento projekt sa však vtedy nerealizoval, no Kaliňák teraz opäť hovorí o zvýšení počtu hliadok v rómskych osadách.

Hlina tiež prezentoval návrh KDH na zníženie kriminality na senioroch, ktorý pripravili spoločne so združením Kresťanských seniorov Slovenska. Navrhuje, aby deti alebo vnuci kúpili a inštalovali starým rodičom monitorovaciu kameru. KDH poskytne týmto rodinám plastovú tabuľku, ktorá upozorní, že dom je monitorovaný. „Kamera odrádza zlodejov,“ konštatoval Hlina.

Predseda Kresťanských seniorov Slovenska Jozef Mikloško v tejto súvislosti poznamenal, že na Slovensku žije 1,3 milióna seniorov a len v Bratislave ich je 125-tisíc. Posledná správa o bezpečnosti seniorov za rok 2016 hovorí, že na starých ľuďoch bolo spáchaných2 000 kriminálnych činov, z toho násilné činy predstavujú 40 percent a majetkové 30 percent.

Boj Kaliňáka s kriminalitou v osadách

Kaliňák predstavil návrhy opatrení, ktoré rezort vnútra plánuje zaviesť pre boj s kriminalitou v osadách.

Prvým z troch základných pilierov je zvýšenie kompetencií policajtov, aby mohli zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narúšaní verejného poriadku. Zamerať sa majú na otravnú kriminalitu, kam spadá napríklad rušenie nočného pokoja.

Druhým je zavedenie integrovaných policajných oddelení s vyšším počtom policajtov, ktoré budú zodpovedné za situáciu v osadách a tiež zavedenie kamerových systémov na verejných priestranstvách. Tretím opatrením sú občianske hliadky, ktoré majú spolupracovať s políciou.

Kaliňák pripustil, že navrhovaný zákon o potláčaní kriminality v osadách je zameraný na situáciu v rómskych komunitách. „Áno myslím si, že to robíme špeciálne pre rómske osady,“ uviedol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaJozef MikloškoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie