Rusi sťahujú svoje vojská z okolia Afrínu, na ktorý útočia Turci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko, Sýria
Foto: ilustračné, Nuri Pir/IHA via AP.

MOSKVA 20. januára (WebNoviny.sk) – Ruská armáda sa v sobotu rozhodla stiahnuť vojakov, ktorých mala rozmiestnených v okolí sýrskeho mesta Afrín a premiestniť ich na iné miesto v Sýrii. Dôvodom je to, že na Afrín spustila v sobotu ofenzívu turecká armáda.

„Aby sme predišli prípadným provokáciám a vylúčili ohrozenie na životoch ruských vojakov, premiestňujeme operačnú skupinu Centra pre zmierenie bojujúcich strán z regiónu Afrínu,“ oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo neuvádza, koľko ruských vojakov bolo doteraz v oblasti rozmiestnených.

Stíhačky leteli aj smerom na Afrín

Turecká armáda v sobotu začala s leteckými náletmi na Kurdov v susednej Sýrii.

Agentúra AP informovala, že jej spravodajca na turecko-sýrskych hraniciach videl smerom na sýrske mesto Afrín, ktoré majú v rukách Kurdi, letieť najmenej päť tureckých stíhačiek.

Krátko nato prišlo potvrdenie aj od samotných Kurdov, že turecké stíhačky už na mesto zaútočili. „Práve v tomto momente naše hrdinské ozbrojené sily spustili leteckú ofenzívu,“ oznámil turecký premiér Binali Yildirim.

Operácia“Olivová ratolesť“

Turecká armáda neskôr oznámila, že operácia sa volá „Olivová ratolesť“ a je zameraná na „neutralizáciu kurdských bojovníkov v Sýrii“ a na „záchranu miestneho obyvateľstva spod útlaku“, ktorým údajne pod kurdskými bojovníkmi trpí.

Turecko podľa vyhlásenia armády plne rešpektuje územnú celistvosť Sýrie a útok na Afrín „prebieha v rámci napĺňania medzinárodného práva Turecka na sebaobranu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát