Žilinská univerzita spustila úvodnú fázu programu s Kalifornskou univerzitou v oblasti dopravných systémov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žilinska univerzita
Žilinská univerzita, Foto: archívne, Facebook/Žilinská univerzita

BRATISLAVA 21. januára (WebNoviny.sk) – Začiatkom januára spustila Žilinská univerzita (UNIZA) úvodnú fázu prestížneho programu s Technickou fakultou na Kalifornskej univerzite – UC Berkeley.

Cieľom programu je zvyšovanie kompetencií mladých výskumníkov na Slovensku v oblasti inteligentných dopravných systémov. Zmluvu strategického partnerstva podpísali univerzity v septembri minulého roka.

Prienik v spoločných oblastiach

„Som veľmi rád, že sme našli prienik v spoločných oblastiach výskumu práve s prestížnou americkou univerzitou v Berkeley. Vďaka podpore z úradu podpredsedu vlády Pellegriniho budú mať naši najlepší mladí výskumníci možnosť pracovať v špičkových laboratóriách na Technickej fakulte v Berkeley“, povedal prorektor UNIZA Jozef Ristvej. Agentúru SITA informovala Martina Slavíková z Oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

„Heslom nášho úradu je moderne, efektívne a transparentne. A nie je nič efektívnejšie, ako sa učiť od najlepších a Kalifornská univerzita v Berkeley patrí medzi najlepšie verejné vysoké školy na svete. Verím, že absolventi tejto stáže po návrate na Slovensko prinesú nielen nové pohľady na výskum, ale aj inšpiráciu, ktorú potom pretavia do konkrétnych výsledkov,“ uviedol podpredseda vlády SR Peter Pellegrini.

Moderné, efektívne a transparentné

Podmienkou účasti v programe je identifikovať spoločnú oblasť výskumu na UNIZA a UC Berkeley v oblastiach inteligentných dopravných systémov, dopravy všeobecne so zameraním na moderné informačné technológie, spĺňať kategóriu študenta inžinierskeho alebo doktorandského štúdia alebo mladého vedeckého, výskumného pracovníka.

Záujemca musí ďalej do troch mesiacov publikovať minimálne jeden vedecko-výskumný a jeden popularizačný článok z pobytu a záväzok odpracovať tri roky po absolvovaní pobytu na domovskej inštitúcii na Slovensku. Dĺžka pobytu je štyri až šesť mesiacov. Termín podávania prihlášok je do 16. februára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pellegrini