Každé živé zviera by malo byť vnímané ako bytosť a nie ako vec, navrhujú poslanci za SaS a Poliačik

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pes
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Každé živé zviera by malo byť vnímané ako bytosť, nie ako vec. Myslia si to poslanci Národnej rady SR zo SaS Anna Zemanová, Jana Cigániková, Alojz Baránik, Martin Klus, Lucia Ďuriš Nicholsonová a nezaradený poslanec Martin Poliačik, ktorí na februárovú schôdzu parlamentu predkladajú návrh novely Občianskeho zákonníka.

„V súčasnosti právny poriadok Slovenskej republiky neupravuje v rámci občianskoprávnych vzťahov postavenie zvieraťa špecificky. Zviera je tak chápané ako hnuteľná vec, pričom sa nerešpektujú jej osobitné vlastnosti. Jedine prostredníctvom noriem verejného práva sú regulované niektoré aspekty chovu, obchodovania a usmrcovania predovšetkým hospodárskych zvierat,“ uvádzajú v dôvodovej správe predkladatelia s tým, že pokiaľ ide o spoločenské zvieratá a úpravu právnych vzťahov pre chov, obchodovanie a usmrcovanie spoločenských zvierat, resp. divokých zvierat chovaných v zajatí v Slovenskej republike, príslušný predpis nemáme.

Nežiaduce vplyvy chovu zvierat

Absencia takejto úpravy je podľa nich dôsledkom mnohých nežiaducich spoločenských vplyvov chovu spoločenských zvierat, medzi inými napríklad nelegálne a nekontrolované množenie zvierat s cieľom predaja mláďat, nekontrolované množenie túlavých zvierat bez majiteľa, absencia veterinárneho ošetrenia niektorých zvierat či týranie a neuplatňovanie riadnej zodpovednosti majiteľov za správanie ich zvierat.

„Predkladaný návrh zákona nemá byť úplnou úpravou právnych vzťahov k zvieratám, avšak vytvára elementárny základ pre úpravu právnych vzťahov k zvieratám v občianskoprávnych vzťahoch, z ktorého by mala ostatná právna úprava na ich ochranu vychádzať,“ nazdávajú sa poslanci.

Inšpirovali sa v krajinách Európskej únie

Zároveň sú si vedomí prípravy viacerých noviel zákonov, ktoré majú snahu situáciu riešiť, avšak meškanie ich predloženia do legislatívneho procesu predlžuje neúnosnú situáciu v tejto oblasti.

„Predkladaný návrh zákona teda špecifikuje vo všeobecnosti postavenie akéhokoľvek živého zvieraťa ako vnímajúcu bytosť, na ktorú by sa mali ustanovenia o veciach vzťahovať len v prípade, že to neodporuje povahe živého zvieraťa,“ uzatvárajú.

Poslanci na záver ripomínajú, že predkladaný návrh je inšpirovaný právnou úpravou v iných krajinách Európskej únie a podobná právna úprava je obsiahnutá aj v Občianskom zákonníku Českej republiky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz BaránikAnna ZemanováJana CigánikováLucia Ďuriš NicholsonováMartin KlusMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita