Opätovné znečistenie rieky Nitra pobúrilo Greenpeace, vzorky odobrali nad a pod výpustom chemickej firmy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rieka Nitra
Rieka Nitra patrí k najznečistenejším riekam Európy. Foto: SITA/Mária Pietová

BRATISLAVA 25. januára (Webnoviny.sk) – Rieka Nitra bola koncom minulého roku stále znečistená viacerými nebezpečnými látkami, najväčší problém predstavujú zvýšené hodnoty ortuti a nebezpečných prchavých organických látok.

Potvrdzujú to vzorky, ktoré odobrali pracovníci organizácie Greenpeace Slovensko a analyzovali ich nezávislé akreditované laboratóriá v Čechách.

Hodnoty ortuti v rieke vysoko prevyšovali

Ako informovala riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková, vzorky odobrali nad a pod výpustom chemickej firmy Fortischem v Novákoch.

V mieste nad výpustom nezistili žiadne prekročenie limitov ortuti a ďalších sledovaných látok. “Zato na všetkých troch odberných miestach pod závodom sme zaznamenali nadlimitné koncentrácie ortuti, a to kontinuálne počas všetkých troch odberových dní,” konštatovala Kohutková.

Vzorky z rieky Nitra odoberali počas troch dní na prelome novembra a decembra 2017, a to 27. a 29. novembra ako aj 1. decembra. Zmapovali pritom 18 kilometrov toku rieky nad i pod výpustom firmy Fortischem Nováky.

Podľa legislatívy je najvyššia prípustná koncentrácia ortuti v povrchových vodách 0,07 ?g/l. Na troch miestach pod výpustom, konkrétne v Novákoch, Zemianskych Kostoľanoch a v Partizánskom, však koncentrácie ortuti dosahovali hodnoty od 6,07 ?g/l do 1,01 ?g/l.

Fortischem v Novákoch nedostal výnimku

Vzorky obsahovali podľa Kohutkovej aj vysoké množstvá halogénových organických látok, napríklad karcinogénny vinylchlorid či chloroform. „Naše analýzy teda opätovne ukázali, že problém so znečistením vôd rieky Nitra pokračuje,“ konštatovala Kohutková.

Chemický závod Fortischem v Novákoch v decembri informoval, že od 12. decembra skončil s výrobou chemických produktov prostredníctvom ortuťovej elektrolýzy. Závod tak dodržal nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ o ortuti, ktoré zakazuje používanie ortuti pri výrobe chlóru a hydroxidov elektrolýzou soľného roztoku. Ortuťovú elektrolýzu nahradila takzvaná membránová elektrolýza.

Ministerstvo životného prostredia ešte začiatkom novembra informovalo, že odmietlo chemickej spoločnosti Fortischem v Novákoch udeliť výnimku na výrobný proces, pri ktorom sa používa ortuť. „Od 12. decembra teda spoločnosť už touto metódou nebude môcť vyrábať chlór, čo sa, prirodzene, prejaví aj na dopadoch na životnom prostredí,“ uviedol vtedy hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie GreenpeaceMŽP Ministerstvo životného prostredia SR