Umelecký súbor Lúčnica oslávi tento rok 70 rokov, cesta za uznaním bola dlhá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lúčnica
Foto: archívne, SITA/Radoslav Maťaš.

BRATISLAVA 26. januára (WebNoviny.sk) – Umelecký súbor Lúčnica oslávi tento rok 70 rokov. Pri tejto príležitosti pozýva vo februári na sériu štyroch jubilejných vystúpení.

Predstavenia venované nielen narodeninám súboru, ale aj celoživotnému dielu umeleckého šéfa a choreografa Lúčnice profesora Štefana Nosáľa sa uskutočnia 7., 9., 10. a 11. februára v bratislavskej Inchebe.

Program s názvom Štefan Nosáľ 90

Slávnostný program nazvaný Štefan Nosáľ 90 ponúkne „jedinečné a technicky výpravné predstavenie s veľkoplošnou projekciou unikátnych archívnych materiálov, s vyše stovkou účinkujúcich a špeciálnymi hosťami“, médiá o tom v tlačovej správe informoval generálny riaditeľ Lúčnice Marián Turner.

Program k narodeninám Lúčnice vzdá podľa Turnera „hold všetkým lúčničiarom, no najmä človeku a umelcovi, ktorý stál na jej čele nepretržite od roku 1949 do roku 2017 ako jej umelecký vedúci a hlavný choreograf.“

Lúčnica pod vedením Štefana Nosáľa (20. januára 1927, Hriňová – 22. júla 2017, Bratislava) preslávila slovenský folklór – tanec, spev i hudbu v originálnom štylizovanom javiskovom spracovaní po celom svete. Viac podrobností o jubilejných vystúpeniach možno nájsť na webstránke Lúčnice https://www.lucnica.sk.

Cesta Lúčnice za uznaním bola dlhá

Ako pripomína Turner, cesta Lúčnice za uznaním bola dlhá. „Viedla od amatérskych vystúpení na povojnových krojovaných plesoch v bratislavskej Redute cez prvé verejné predstavenia v Prahe na Slovanskej poľnohospodárskej výstave v máji 1948, Trať mládeže a prvé zahraničné zájazdy v roku 1949 až po súčasné obrovské úspechy na domácich i svetových pódiách najväčších divadiel a operných scén.“

O úspech Lúčnice sa za 70 rokov pričinilo jej takmer 2500 členov. Lúčničiari predstavili slovenský folklór vo vyše 60 štátoch celého sveta.

„Lúčnica sa tým zároveň stala aj jedným z najvýznamnejších kultúrnych veľvyslancov svojej krajiny a dnes je vo svojom odbore zaraďovaná publikom, kritikmi i medzinárodnými agentúrami medzi najlepšie súbory svojho žánru vo svete,“ dodal generálny riaditeľ súboru v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla Štefánia Bartošová zo spoločnosti feeling.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Nosáľ