Najdiskutovanejšou témou summitu Visegrádskej štvorky v Budapešti bola migrácia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stretnutie V4, vysegradska stvorka
Z ľavej strany predseda vlády Poľska Mateusz Morawiecki, dočasný český premiér Andrej Babiš, slovenský premiér Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orban uskutočnili panelovú diskusiu počas stretnutia hláv štátov Visegrádskej skupiny (V4) v Budapešti. 26. januára 2018. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. januára (WebNoviny.sk) – Aktuálne otázky Európskej únie či téma migrácie a spoločný príspevok krajín Visegrádskej štvorky (V4) na ochranu hraníc v Líbyi boli hlavnou témou dnešného summitu v Budapešti. Lídri štátov V4 počas panelovej diskusie hovorili o konkrétnych oblastiach spolupráce v rámci tohto zoskupenia.

Podľa slovenského predsedu vlády Roberta Fica, keby región V4 nebol tak úspešný, Európa by mala problém. Je tu historicky najnižšia nezamestnanosť i vysoký hospodársky rast. Zároveň ubezpečil, že V4-ka je definitívne proeurópska, aj keď sa stane, že niekedy majú jednotlivé štáty v niektorých témach rozdielne názory. Kľúčom je podľa neho diskusia. Agentúru SITA o tom dnes informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Najdiskutovanejšou dnešnou témou bola migrácia. „Celá Európa s migráciou žije a obávam sa, že v krátkom čase táto téma bude ovplyvňovať aj život na Slovensku. Veľmi vítam, že V4-ka má v otázke migrácie jasný názor. Po prvé, všetky štyri krajiny odmietajú povinné kvóty; všetci hovoríme, že podstatná časť migrácie má ekonomický charakter. Rovnako hovoríme, že ak sa budú prijímať akékoľvek rozhodnutia do budúcnosti, musia byť prijaté na základe dohody všetkých členských štátov EÚ. Cítim vo V4-ke silnú podporu, odmietam vznik ucelených moslimských komunít na Slovensku, Slovensko je bezpečná krajina a ja chcem zo Slovenska bezpečnú krajinu,“ uviedol na summite Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico