Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva, sneh sa vplyvom teplého počasia mení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lavína
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Na horách bolo v sobotu ráno prevažne jasno okrem Fatier. V noci klesali teploty vo všetkých pohoriach pod 0°C. Na toto ročné obdobie je však relatívne teplo. Vo výške 1000 m očakávame okolo 0°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Nepripadol žiadny nový sneh.

Charakter snehu sa výrazne mení

Fúka mierny vietor juhozápadných až západných smerov. Podobné počasie by malo vydržať počas celého dňa. Charakter snehu sa výrazne mení. Vplyvom kladných teplôt sneh na slnečných svahoch cez deň mäkne, v noci však zamŕza a vzniká kôra.

Na severných stranách pohorí a v tieni sa však stále dá nájsť suchý, nepremenený sneh z posledného sneženia cez víkend.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva

Nastala takzvaná jarná situácia so striedaním kladných teplôt cez deň a záporných teplôt v noci. Toto striedanie teplôt snehovú pokrývku stabilizuje. V sobotu bude o niečo chladnejšie ako včera čo tiež znižuje pravdepodobnosť pádu lavín, preto je dnes vo všetkých pohoriach mierne lavínové nebezpečenstvo (2.stupeň). V popoludňajších hodinách môžu byť nebezpečné južné svahy, kde sa môžu ojedinele vyskytnúť malé spontánne lavíny alebo splazy.

Na severných stranách pohorí sa oteplenie neprejavilo tak výrazne, preto sa tu môžu ešte nachádzať nebezpečné, staré, nafúkané dosky na hranatozrnnom snehu. Nebezpečenstvo je teda koncentrované v strmých tienistých žľaboch.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba