Mesto Nitra kúpilo nové elektromobily, pribudnúť majú aj ďalšie nabíjacie stanice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elektromobil
Nový elektromobil v meste Nitra. Foto: Facebook/Mesto Nitra

NITRA 28. januára (WebNoviny.sk) – Mesto Nitra doplnilo svoj vozový park o elektromobily. Samospráva kúpila s podporou štátnej dotácie tri autá Nissan Leaf s elektrickým pohonom. Autá stáli spolu zhruba 70-tisíc eur.

„Plánovali sme dať dve pre mestskú políciu a jedno pre potreby úradu. Farebne však pre políciu nevyhovujú, sú červené a sivé. Toto ešte musíme doriešiť, pretože určite ich nebudeme prestriekavať,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

Elektromobily majú jednoduché ovládanie s dojazdom do 220 kilometrov. Batéria sa dá dobíjať v nabíjacích staniciach zhruba 30 minút, v domácom prostredí cez bežnú elektrickú sieť to trvá zhruba osem hodín. Kúpou elektromobilov pokračuje Nitra v napĺňaní konceptu Smart City v časti mobilita.

Podľa Dvonča by sa v Nitre v blízkej budúcnosti mala výrazne rozšíriť aj sieť nabíjacích staníc pre elektromobily. „Zo strany Západoslovenských elektrární tu máme návrh na vybudovanie 50 dobíjacích staníc, v krátkom čase budeme s nimi rokovať. Aj Jaguar Land Rover chcel mať na svojom parkovisku dobíjacie stojany, čiže postupne sa počet staníc doplní v Nitre na počet 50,“ povedal Dvonč.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Dvonč