Exminister Kašický dostal miesto osobitného veľvyslanca, podľa OĽaNO ide o zbytočnú pozíciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kašický
František Kašický Foto: archívne, SITA

BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) – Opozičnému hnutiu OĽaNO sa nepáči vytvorenie miesta osobitného veľvyslanca pre Finančný mechanizmus Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórsky finančný mechanizmus (NFM) a Švajčiarsky finančný mechanizmus (ŠFM).

Tvrdí, že táto pozícia, ktorá bola zriadená pre funkcionára Smeru, nemá žiadnu pridanú hodnotu pre daňových poplatníkov. Spomínaný post zastáva od septembra minulého roka František Kašický, exminister obrany v prvej vláde Roberta Fica, bývalý veľvyslanec SR pri Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) a donedávna aj veľvyslanec SR v Nórskom kráľovstve.

Zbytočné pozície v štátnej správe

„Vytváranie zbytočných pozícií v štátnej správe na upratanie bývalých vysokých funkcionárov považujeme za zbytočné mrhanie našich spoločných peňazí,“ informovala v pondelok poslankyňa Národnej rady SR za OĽaNO Veronika Remišová.

Pripomenula, že Kašický bol počas svojho pôsobenia na ministerstve obrany zodpovedný za jeden z veľkých škandálov, keď ministerstvo vypísalo extrémne predražené tendre na údržbu a upratovanie, do ktorých sa prihlásili firmy s väzbami na Smer a SNS.

„Namiesto vyvodenia politickej zodpovednosti Smer posúva ľudí, ktorí zlyhali, na teplé pozície, tak ako to bolo aj v prípade ministerky (zdravotníctva) Zvolenskej, ktorá za predražené CT-prístroje dostala miesto v Bruseli,“ uviedla Remišová. Nórske fondy boli podľa poslankyne zatiaľ celkom dobre spravované na rozdiel od škandálov v oblasti eurofondov. „Dúfame preto, že táto funkcia nebola vytvorená preto, aby Smer zneužíval aj nórske fondy,“ dodala Remišová.

Krajiny citlivé na korupciu

O vytvorení funkcie osobitného veľvyslanca pre nórske a švajčiarske fondy informoval Denník N s tým, že tento post na ministerstve zahraničných vecí doteraz nepoznali. „Slovensko teda pri rokovaniach o projektoch a grantoch s krajinami citlivými na korupciu reprezentuje Kašický. Ako minister pritom musel skončiť pre kauzu, v ktorej by po dotiahnutí zmlúv (po medializovaní tender na predražené upratovanie zrušili) mohlo ísť o klientelizmus, alebo korupciu,“ napísali noviny.

„Kašického funkcia je len formálna, granty Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (Islandské, Lichtenštajnské a Nórske), a peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu ministerstvo zahraničia nerozdeľuje ani nikdy nerozdeľovalo,“ poznamenal denník.

Štáty, ktoré nie sú členmi Európskej únie, by mali v programovom období 2014 – 2021, poskytnúť Slovensku vyše sto miliónov eur. Kompetencie rozhodovať o týchto projektoch má Úrad vlády SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František KašickýVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SRSMER-SD