Pápež František vyzval na boj proti nenávisti a ľahostajnosti, v prejave hovoril aj o holokauste

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež František
Pápež František. Foto: archívne, SITA/AP.

VATIKÁN 29. januára (WebNoviny.sk) – Pápež František v pondelok vyzval na boj proti nenávisti vo všetkých jej formách a tiež proti „vírusu ľahostajnosti“, ktorý nás nabáda nezasiahnuť, aj keď vieme, čo by bolo správne urobiť.

Židia a kresťania musia podľa pápeža „budovať spoločnú pamäť“ v súvislosti s holokaustom, pretože je ich spoločnou zodpovednosťou informácie o ňom „odovzdať dôstojnou formou ďalším generáciám“. Pápežove slová odzneli na medzinárodnej konferencii o antisemitizme, ktorú v Ríme organizuje talianske ministerstvo zahraničných vecí.

V prejave sa pravdepodobne dotkol Poľska

„Nepriateľ, proti ktorému stojíme, nie je len nenávisť vo všetkých jej podobách, ale možno ešte viac ním je ľahostajnosť. Pretože je to ľahostajnosť, ktorá nás paralyzuje a zabraňuje nám robiť to, čo je správne, dokonca aj keď vieme, že je to správne,“ povedal pápež.

Hoci Poľsko František vo svojom príhovore na konferencii zmienil len vtedy, keď hovoril o svojej návšteve v poľskom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, podľa agentúry AP je pravdepodobné, že svojím prejavom odkazoval aj na najnovšie udalosti vo Varšave.

Dolná komora poľského parlamentu totiž v piatok prijala zákon, podľa ktorého má byť protiprávne používanie termínu „poľské tábory smrti“ alebo zmieňovanie poľskej kolaborácie s nacistami počas druhej svetovej vojny.

Obmedzuje slobodné vedecké bádanie

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť argumentuje, že keď niekto hovorí o poľských koncentračných táboroch, znamená to, že z ich existencie obviňuje Poliakov, pričom koncentračné tábory zriaďovali aj na poľskom území Nemci.

Podľa historikov však slovné spojenie „poľský koncentračný tábor“ hovorí iba o tom, že daný koncentračný tábor sa nachádzal na území Poľska, a zákaz používania takejto formulácie, ale najmä opisovania roly samotných Poliakov pri holokauste, by okrem iného obmedzoval možnosť slobodného vedeckého bádania. Návrh zákona musí ešte schváliť Senát aj poľský prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František