Ruská stíhačka letela v blízkosti amerického špionážneho lietadla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stíhačka F 16
Foto: ilustračné, SITA/AP

WASHINGTON 30. januára (WebNoviny.sk) – Spojené štáty americké obviňujú Rusko z nebezpečných vojenských postupov po tom, ako ruská stíhačka letela v pondelok v tesnej blízkosti ich špionážneho lietadla. Stroje leteli blízko seba vo vzdušnom priestore nad Čiernym morom. Ruská stíhačka SU-27 bola od amerického lietadla EP-3 vzdialená len 1,5 metra.

Americké námorníctvo, ktorému špionážne lietadlo patrí, prostredníctvom vyhlásenia informovalo, že lietadlá sa nachádzali v medzinárodnom vzdušnom priestore. Podľa neho ruská stíhačka vošla priamo do dráhy letu amerického lietadla a sledovala ho viac ako dve hodiny.

Znepokojené USA

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauert uviedla, že sa USA na celú záležitosť pozerajú „s najväčším znepokojením“ a správanie ruskej stíhačky opísala ako posledný príklad toho ako „aktivity ruskej armády porušujú medzinárodné normy a dohody“.

Námorníctvo v stanovisku varovalo, že „ruská armáda má právo fungovať v medzinárodnom vzdušnom priestore, musí sa však správať podľa medzinárodných štandardov, aby zabezpečila bezpečnosť a predišla incidentom“.

Rusi sa bránia

Moskva naopak tvrdí, že dráha ruského stroja bola „v súlade s medzinárodnými pravidlami používania vzdušného priestoru“ a piloti sa vôbec nesprávali „neštandardne“.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že konanie pilotov bolo pokusom zataviť americký stroj od „narušovania vzdušného priestoru Ruskej federácie“ a hneď ako sa lietadlo vzdialilo od hranice, sa ich stíhačka vrátila na základňu.

Jednotky Ruska a NATO pôsobia v spoločnom vzdušnom priestore, ale od ruskej anexie Krymu v roku 2014 medzi nimi narastá napätie. Spojené štáty viackrát počas minulého roka vyjadrili znepokojenie nad stretnutiami ich a ruských strojov vo vzduchu vrátane priestoru nad Čiernym aj Baltským morom.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať