Aktualizované: V Tatrách odstavili niektoré lanovky, vietor môže dosiahnuť rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vysoké Tatry
  • aktualizované 30. januára, 11:40

POPRAD 30. januára (WebNoviny.sk) – Horská záchranná služba žiada návštevníkov Vysokých Tatier o zvýšenú opatrnosť pri túrach. Na horách sa v utorok miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 135 až 160 km za hodinu.

Ako informujú na svojej internetovej stránke, takáto rýchlosť je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku a horolezectvo.

„Podkladový sneh je tvrdý až zľadovatený. Nový sneh vytvoril snehové dosky a vankúše, lokálne hrozí nebezpečenstvo lavín,“ upozorňujú záchranári. Rovnako neodporúčajú pohyb nad chaty a pripomínajú, že po 16:00 sa stmieva.

Pre silný vietor sú v utorok v strediskách Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso mimo prevádzky aj viaceré lanovky. Ide o kabínkovú lanovku z Tatranskej Lomnice na medzistanicu Štart a ďalej na Skalnaté pleso, ako aj sedačkovú lanovku zo Skalnatého plesa do Lomnického sedla. Na Štrbskom Plese nepremávajú lanovky Solisko Express a Furkota, informuje o tom internetová stránka vt.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba