Zomrel herec John Mahoney, známy zo seriálu Frasier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
John Mahoney
John Mahoney. Foto: archívne, SITA/AP.

LOS ANGELES 6. februára (WebNoviny.sk) – Vo veku 77 rokov zomrel anglicko-americký herec John Mahoney, ktorý je známy najmä ako bývalý policajt Martin Crane z kultového seriálu Frasier (1993 – 2004).

Umelec skonal v nedeľu v Chicagu po krátkej hospitalizácii. Smutnú správu oznámil v pondelok jeho manažér Paul Martino. Divadelná spoločnosť Steppenwolf, v ktorej pôsobil 39 rokov, na sociálnych sieťach informovala, že Mahoney zomrel v dôsledku „komplikácií súvisiacich s rakovinou“.

Na Mahoneyho úmrtie reagovalo už viacero jeho kolegov. Herec Gary Sinise na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že „bolo veľkým potešením poznať ho a pracovať s ním“.

John Cusack uviedol, že bol úžasným hercom a milým človekom. „Kedykoľvek ste ho videli, odchádzali ste s lepším pocitom,“ dodal. „Nepoznal som milšieho človeka a brilantnejšieho herca. Boli sme požehnaní, že sme mohli spolu stráviť 11 úžasných rokov,“ vyjadril sa zase kastingový režisér Jeff Greenberg, ktorý s Mahoneym pracoval na Frasierovi.


John Mahoney

  • sa narodil 20. júna 1940 v Blackpoole, kam počas druhej svetovej vojny evakuovali z Manchesteru jeho matku pred nacistickými útokmi.
  • v mladom veku sa presťahoval do USA, kde študoval na vysokej škole a neskôr sa pridal k armáde. Americké občianstvo získal v roku 1959. Herectvu sa začal profesionálne venovať až koncom 70. rokov, keď začal hrať v divadle. Členom Steppenwolfu sa stal v roku 1979 po tom, ako ho do spoločnosti pozvali John Malkovich a Gary Sinise.
  • na televíznych obrazovkách a vo filmoch sa začal objavovať v 80. rokoch. Okrem spomínaného Frasiera, ktorý mu vyniesol cenu SAG a po dve nominácie na Primetime Emmy a Zlatý Glóbus, účinkoval napríklad v seriáloch V odbornej starostlivosti (2008 – 2010) alebo Hot in Cleveland (2010 – 2015) či filmoch ako Pod vplyvom splnu (1987), Buldog (1988), Povedz niečo… (1989), Barton Fink (1991), V dráhe strely (1993), Americký prezident (1995), Prvotný strach (1996), Klub zlomených sŕdc (2000), Traja v jednej posteli (2007) či Má ma rád, nemá ma rád (2010).

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe John Malkovich