Video: Juhokórejský prezident sa odhodlal k nečakanému kroku, podal ruku sestre Kima Čong-una

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mun Če in  a Kim Jo džong
Juhokórejský prezident Mun Če-in si potriasol rukou s Kim Jo-džong, mladšou sestrou úhlavného nepriateľa Južnej Kórey, severokórejského vodcu Kima Čong-una. Foto: SITA/AP

PJONGČANG 9. februára (WebNoviny.sk) – K nečakanému kroku sa v piatok počas otváracieho ceremoniálu XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu odhodlal juhokórejský prezident Mun Če-in.

Po tom, ako hlásateľ oficiálne privítal Muna a prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha a obaja predstavitelia si začali podávať ruky s politikmi usadenými okolo nich, juhokórejský prezident sa zrazu otočil dozadu a potriasol si rukou s Kim Jo-džong, mladšou sestrou úhlavného nepriateľa Južnej Kórey, severokórejského vodcu Kima Čong-una.

Prelink

Sestra severokórejského vodcu je historicky vôbec prvou členkou dynastie ovládajúcej Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), ktorá kedy navštívila Južnú Kóreu od kórejskej vojny v rokoch 1950 až 1953.

Medzi juhokórejským prezidentom a japonským premiérom Šinzóm Abem sedel počas otváracieho ceremoniálu aj americký viceprezident Mike Pence, ten však Kimovej sestre ruku nepodal a svetové médiá si všímajú, že medzi nimi neprebehla ani žiadna interakcia vrátane očného kontaktu.

Juhokórejskí a severokórejskí športovci vkročili na štadión v rámci defilé jednotlivých reprezentácií ako jedna delegácia, pod spoločnou vlajkou zobrazujúcou modrý Kórejský polostrov na bielom podklade. Agentúra AP pripomína, že tento jav nie je až natoľko výnimočný, keďže podobne sa oba tímy zachovali už viackrát v minulosti a ako jeden tím vpochodovali na štadión napríklad aj na otváracom ceremoniáli letnej olympiády v Sydney v roku 2000.

Ďalším krokom smerujúcim k zmierneniu napätia medzi oboma krajinami je aj vytvorenie spoločného ženského hokejového tímu pre olympiádu v Pjongčangu, ktorý pozostáva z 23 juhokórejských a dvanástich severokórejských hokejistiek.

Severná Kórea vyslala do Pjongčangu takmer 500-člennú delegáciu, v ktorej je okrem športovcov, funkcionárov, umelcov a novinárov aj 230-členný tím fanúšikov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mike PenceMun Če-in