Vedci vyskúmali podobu najstaršieho obyvateľa Veľkej Británie, tzv. Cheddarského muža

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veľká Británia
Plastická rekonštrukcia najstaršieho obyvateľa Veľkej Británie. Foto: SITA/AP

LONDÝN 11. februára (WebNoviny.sk) – Najstarší známy obyvateľ Veľkej Británie, ktorý žil na juhozápade Anglicka pred zhruba 10-tisíc rokmi, mal modré oči, tmavé kučeravé vlasy a „tmavú až čiernu“ pigmentáciu kože.

Ukázala to analýza DNA z pozostatkov takzvaného Cheddarského muža, ktoré boli nájdené v roku 1903 v Cheddarskej rokline neďaleko Bristolu.

„Cheddarský muž obracia naruby naše očakávania v súvislosti s tým, ktoré genetické rysy k sebe pasujú,“ komentuje objav člen vedeckého tímu Tom Booth. „Vyzerá to tak, že oči svetlej farby boli v Európe omnoho skôr ako svetlá pokožka či blond vlasy,“ dodáva Booth.

Cheddarský muž má takmer rovnaký genetický profil ako pozostatky ďalších jedincov z obdobia mezolitu, ktoré boli nájdené v Španielsku, Maďarsku a Luxembursku a ktorých DNA už bola analyzovaná dávnejšie.

Príslušníci tejto genetickej skupiny, označovanej ako Západoeurópski lovci a zberači, prišli do Európy z Blízkeho východu pred zhruba 12-tisíc rokmi. Cheddarský muž sa podľa vedcov dožil len dvadsiatich rokov a zomrel podľa všetkého násilným spôsobom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať