Fantastické!!! Anastasia Kuzminová získala striebornú medailu na ZOH 2018 v Pjongčangu (aktualizované)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anastasia Kuzminová
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová sa teší z druhého miesta na stupni pre víťazov po pretekoch stíhacích biatlonových pretekov žien na 10 km na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Kórejská republika, Pjongčang, 12. február 2018. Foto: SITA/Martin Medňanský.
  • aktualizované 12. februára, 13:33

PJONGČANG 12. februára (WebNoviny.sk) – Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová napriek štyrom trestným okruhom získala striebornú medailu v pondelňajších stíhacích pretekoch na 10 km na zimných olympijských hrách v Pjongčangu v Kórejskej republike.

Suverénnou víťazkou sa s náskokom 29,4 sekundy stala úradujúca celková šampiónka zo Svetového pohára Laura Dahlmeierová, ktorá v náročných podmienkach nesklopila len jeden z dvadsiatich terčíkov. Nemka nadviazala na svoj triumf zo sobotňajších rýchlostných pretekov na 7,5 km.

Prelink

Tretia vo veľkom chlade a nemenej ovplyvňujúcom vetre v areáli Alpensia iba o dve desatiny sekundy za Kuzminovou skončila Francúzka Anais Bescondová s jedným ranou mimo. Druhá Slovenka v akcii Paulína Fialková urobila na každej zo štyroch streleckých položiek po dvoch chybách a zo vstupnej 11. pozície sa prepadla na 38. miesto s mankom 3:58,3 min.

Dahlmeierová sa stala prvou držiteľkou double „šprint – stíhačka“ na jedných ZOH. Zlato z oboch týchto disciplín pod piatimi kruhmi má aj jej krajanka Kati Wilhelmová, ktorá sa však presadila v rýchlostných pretekoch v Salt Lake City 2002 a v stíhacích v Turíne 2006. Dahlmeierová zároveň je prvou úradujúcou majsterkou sveta v stíhačke, ktorá následne triumfovala na zimných olympijských hrách.

Kuzminová sa so štyrmi individuálnymi olympijskými medailami zaradila na historickú druhú priečku medzi biatlonistkami k Wilhelmovej a Bieloruske Darii Domračevovej. Viac – päť – ich nazbierala iba Nemka Uschi Dislová.

Dahlmeierová mala v sezóne zdravotné problémy

Dvadsaťštyriročná rodáčka z Garmisch-Partenkirchenu Dahlmeierová pred štyrmi rokmi najlepšie dopadla vo vytrvalostných pretekoch na 15 km, v ktorých bola trinásta.

Medzičasom Dahlmeierová nazbierala sedem zlatých medailí na MS (štyri individuálne), pričom vlani na šampionáte v rakúskom Hochfilzene ohúrila kolekciou 5-1-0 (mimo štafiet 3-1-0, zhodou okolností netriumfovala akurát v šprinte).

Získala aj veľký glóbus za spomernutý triumf vo SP 2016/2017 a malé za stíhacie i vytrvalostné preteky. V tejto sezóne síce Dahlmeierová aj pre viacnásobné zdravotné problémy napriek úplnej absencii najväčšej rivalky z predchádzajúceho súťažného ročníka Gabriely Koukalovej z Česka trochu poľavila, presadila sa však v stíhačkách v decembrovom francúzskom Annecy-Le Grand Bornand a januárovej talianskej Anterselve.

V oboch prípadoch útočila z druhej pozície po šprinte. Formu na Pjongčang si načasovala skvele. V sumárnom hodnotení SP figuruje Dahlmeierová na štvrtom poste, olympijské výsledky sa doň nepočítajú.

Kuzminová štartovala z 13. miesta

Trinásta z rýchlostných pretekov Kuzminová po bezchybnej prvej streľbe figurovala už na tretej pozícii, za Dahlmeierovou zaostávala o 32,6 sekundy. Priebežne druhá bola česká držiteľka bronzu zo šprintu Veronika Vítková (+17,8). Fialkovej sa po dvoch trestných okruhoch zaradila na 18. miesto (+1:32,9 min).

Kuzminová sa už pred druhou položkou prepracovala pred Vítkovú a pálila v podstate súbežne s Dahlmeierovou. Obe museli na jeden trestný okruh, Kuzminová mala manko už iba 9,2 sekundy, Fialková po ďalších dvoch zlyhaniach bola 29. s odstupom 2:02,5.

Kuzminová sa pred naplnením prvej štvrťhodiny boja dostala pred Dahlmeierovú na čelo, na medzičase na 4,9 km viedla o 1,1 s.

Anastasia Kuzminová
Slovenská biatlonistka v cieli stíhacích pretekov na ZOH 2018 v Pjongčangu, v ktorých obsadila druhé miesto a získala striebornú medailu. Pjongčang, 12. február 2018. Foto: SITA/AP.

Nemka sa však pred prvou „stojkou“ udržala v tesnom kontakte. Pálila na nej pomalšie, ale relevantne presnejšie: dala nulu, zatiaľ čo Slovenka nesklopila dva terčíky, náhle zaostávala o 37,9 sekundy, tretia Vítková bola o 11,2 s za ňou, štvrtá Bescondová ešte o 10,5 s späť. Fialková znova po dvoch ranách mimo figurovala na 36. priečke (+3:11,7).

Pred záverečnou streľbou bolo otázne, či Kuzminová zariskuje v záujme zlatej ambície, alebo si skôr predsa len aspoň povedome bude strážiť stupne. Na jej začiatku však už vedela, že prvenstvo nie je v dosahu, lebo Dahlmeierová sa nepomýlila a bola jasná – viedla o 55,3 sekundy. Slovenka urobila jednu chybu a rovnako takmer definitívna bola jej medaila. Pred treťou Bescondovou síce mala iba osem desatín k dobru, ale na štvrtú Nórku Marte Olsbuovú, striebornú z rýchlostných pretekov 33,6 s.

Záverečný okruh už nepriniesol žiadne bežecké prekvapenie z kategórie enormných, prípadne pád či podobnú športovú tragédiu. Kuzminová odolávala 19. zo šprintu Bescondovej, ktorá dovedna urobila o tri strelecké chyby menej (4:1). Napokon to zostalo v platnosti aj po dramatickom dueli v cieľovej rovinke.

Na ZOH 2018 sa Kuzminová v individuálnej rovine ešte predstaví v stredu 14. februára o 12.05 h SEČ vo vytrvalostných pretekoch na 15 km, čo napospol nebýva jej doména, a v sobotu 17. februára o 12.15 h SEČ v pretekoch na 12,5 km s hromadným štartom.

ZOH 2018 v Pjongčangu

Biatlon

Stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 30:35,3 min, 2. Anastasia Kuzmimová (SR) +29,4 s (4), 3. Anais Bescondová (Fr.) +29,6 (1), 4. Marte Olsbuová (Nór.) +1:07,3 min (4), 5. Hanna Öbergová (Švéd.) +1:08,9 (3), 6. Denise Herrmannová (Nem.) +1:19,4 (2), 7. Veronika Vítková (ČR) +1:37,3 (3), 8. Lena Häckiová (Švaj.) +1:41,5 (3), … 38. Paulína Fialková (SR) +3:58,3 (8)


Reakcia Anastasie Kuzminovej

„Veľmi sa teším a všetkým ďakujem. Na olympiádu som išla preto, aby som obhájila zlato zo šprintu, napokon som obhájila striebro zo stíhačky z Vancouveru. Z dnešného výkonu sa veľmi teším. Ďakujem, že ste mi naďalej verili a neprestali ste ma mať radi. Dnes to bolo pre vás, ďakujem. Lyže som mala výborné, dalo sa s Laurou bojovať, no tam som asi urobila chybu, keď som ju predbehla; bola som možno premotivovaná, nemuseli tam byť tie dve trestné kolá. Chcela som mať zlato na dosah, na dnešok to však asi niekde hore bolo takto naplánované. Som veľmi vďačná za dnešný výsledok, stále si myslím, že sa mi to sníva. Dala som do toho všetko a dúfam, že som vás potešila. Moji drahí, rodina, priatelia, všetci, ktorí ste mi verili a držali palce, som neuveriteľne vďačná. Držte nám palce aj naďalej, budeme sa pre vás snažiť. Pozdravujem na Slovensko.“

Reakcia Paulíny Fialkovej

„Dnes to bol skvelý výkon v Nastinom podaní. Ešte si to určite pozriem, keďže som aj ja dnes súťažila. Nastino striebro je určite motivujúce a povzbudzujúce pre celé Slovensko i biatlon. V mojom prípade to bola na strelnici lotéria (minula osem terčov, pozn.). Mrzí ma, že som s tým nedokázala nič urobiť.“

Reakcia Laury Dahlmeierovej

„Ešte som si to nestihla naplno uvedomiť,“ povedala Dahlmeierová ešte pred slávnostným ceremoniálom podľa nemeckého Eurosportu a dodala: „Boli to naozaj tvrdé preteky. Mám veľkú radosť.“ „Moje pocity sú skvelé, je to úžasné. Pred pretekmi ma zmáhala veľká únava, v úvodných okruhoch sa tiež prihlásila o slovo. Usilovala som sa zachovať si koncentráciu, napokon z toho bolo ďalšie zlato. V záverečnom okruhu som si spomenula na vlaňajšie miestne preteky Svetového pohára, v ktorých som v koncovke takisto už bola úplne sama,“ skonštatovala Dahlmeierová.

Reakcia Anais Bescondovej

„Splnil sa môj sen. Vedela som, že zo vstupnej devätnástej pozície a v neľahkých podmienkach to bude zložité. Tvrdo som však zapracovala a teraz prežívam obrovské šťastie. Istotu medaily som naplno precítila až v cieli, lebo som nevedela, ako ďaleko za nami je Marte Olsbuová. Moja súperka v súboji o striebro Anastasia Kuzminová bola nesmierne rýchla,“ uviedla tridsiatnička Bescondová, majsterka sveta v mix-štafete z Osla-Holmenkollenu 2016, na rovnakom šampionáte v Nórsku bola strieborná vo vytrvalostných pretekoch. Francúzka v Soči 2014 skončila piata v šprinte aj v tzv. individuáli, v stíhačke jej patrila dvanásta priečka, okrem toho finišovala desiata v mass-štarte.


Online: Biatlon – Stíhacie preteky žien na 10 km

  • štart o 19.10 miestneho času (11.10 SEČ)

11:41 Víťazkou stíhacích pretekoch sa stala L. Dahlmeierová, druhá skončila A. Kuzminová a bronz berie A. Bescondová.

1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 30:35,3 min
2. Anastasia Kuzmimová (SR) +29,4 s (4)
3. Anais Bescondová (Fr.) +29,6 (1)

11:36 Po štvrtej streľbe je jasné, že svoje druhé zlato v Pjongčangu získa L. Dahlmeierová. A. Kuzminová bojuje o striebro s Francúzkou A. Bescondovou.

11:34 Štvrtá streľba

L. Dahlmeierová 0
A. Kuzminová 1 chyba

11:32 Po 6900 m stráca druhá A. Kuzminová na L. Dahlmeierovú 38,2 s ale zvýšila svoj náskok pred treťou V. Vítkovou.

11:30 Po tretej streľbe vedie L. Dahlmeierová, druhá je A. Kuzminová so stratou 37,9 s a tretia V. Vítková stráca na líderku 49,1 s.

11:29 Tretia streľba

L. Dahlmeierová 0
A. Kuzminová 2 chyby

11:24 Po 4,9 km je už A. Kuzminová na prvej priečke, o 1,1 s za ňou je L. Dahlmeierová a tretie ja A. Bescondová (strata 21,4 s)

11:23 Po druhej „ležke“ je A. Kuzminová stále na druhom mieste so stratou 9,2 s na vedúcu L. Dahlmeierovú.

11:21 Druhá streľba

L. Dahlmeierová 1 chyba
V. Vítková 1 chyba
A. Kuzminová 1 chyba

11:19 Po 3,6 km je A. Kuzminová už na druhej priečke so stratou 14,5 s na L. Dahlmeierovú.

11:18 A. Kuzminová je po prvej streľbe na skvelom treťom mieste so stratou 32,6 s na vedúcu L. Dahlmeierovú.

11:17 Prvá streľba

L. Dahlmeierová 0 chýb
M. Olsbuová 1
V. Vítková 0
A. Kuzminová 0
P. Fialková 2

11:16 Biatlonistky už prichádzajú na prvú streľbu zo štyroch.

11:15 Po 1600 metroch sa poradie na prvých troch miestach nezmenilo, A. Kuzminová je 10 a P. Fialková tesne za ňou.

11:12 Postupne štartujú aj ďalšie biatlonistky, ktorých je v štartovom poli 60, na trati sú už aj Slovenky Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková.

11:10 Ako prvá odštartovala nemecká biatlonistka Laura Dahlmerierová a za ňou ďalšie dve medailistky z rýchlostných pretekov žien (Marta Olsbuová a Veronika Vítková)

11:03 Biatlonistkám opäť bude sťažovať situáciu vietor, pre ktorý v pondelok zrušili obrovský slalom žien a problémy narobil aj snoubordistkám vo finále slopestylu.

11:00 Vitajte pri online textovom prenose z rýchlostných pretekov žien na 10 km, v ktorých štartujú aj dve Slovenky (Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková)

 

 

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anastasia KuzminováLaura DahlmeierováPaulína Fialková