Odsúdenie na trinásť rokov za znásilnenie maloletej družkinej dcéry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nasilie znasilnenie
Podobné zákony ako chce zaviesť Dánsko, už majú Švédsko, Nemecko, Belgicko či Veľká Británia. Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 13. februára (WebNoviny.sk) – Súhrnný trest trinásť rokov odňatia slobody za zločiny znásilnenia, sexuálneho násilia, vydierania a ublíženia na zdraví voči maloletej družkinej dcére potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 53-ročného Igora Medveďa z Michalovej v okrese Brezno. Medveďa na odvolacie konanie eskortovali z väzenia, kde si odpykáva trest deväť rokov a osem mesiacov za pokus znásilnenia vlastnej dcéry.

Opakované zneužívanie

Maloletú družkinu dcéru Zuzanu atakoval Medveď v rokoch 2011 až 2013 v ich dome v Pohronskej Polhore. Opakovane ju sexuálne zneužíval v čase, keď družka nebola doma. Následne dievčaťu hrozil zabitím, aby to nikomu nepovedalo. Tým spáchal pokračovacie zločiny sexuálneho násilia a vydierania a v jednom prípade aj ublíženia na zdraví. Zločin znásilnenia maloletej Medveď spáchal v januári 2013 v čase, keď bolo dievča tehotné.

Na Okresnom súde v Brezne Medveď odmietol, že by bol dievča atakoval. Tvrdil, že si to celé vymyslela, aby rozbila jeho vzťah s matkou. Prvostupňový súd ho najprv spod obžaloby oslobodil, ale po doplnení dokazovania na pokyn odvolacieho súdu ho uznal za vinného v celom rozsahu obžaloby. Medveď sa odvolal a opakoval, že dievča neznásilnil, sexuálne nezneužíval, ani sa mu nevyhrážal zabitím.

Stredný stupeň stráženia

Krajský súd mu nevyhovel a poukázal na znalecký posudok, podľa ktorého si dievča nemohlo vymyslieť celú genézu prípadu a odvolanie násilníka zamietol. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a sudca nariadil výkon trestu. U Medveďa ide o súhrnný trest, čo znamená, že predchádzajúci trest deväť rokov a osem mesiacov za pokus znásilnenia zvýšili o ďalšie tri roky a štyri mesiace.

Trest si Medveď odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia. Za sexuálne zločiny voči maloletej a dokonca tehotnej osobe možno uložiť trest sedem až pätnásť rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia