Aktualizované: Trináste a 14. platy budú čiastočne oslobodené od daní a odvodov, musia však splniť podmienku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert FIco; Ján Richter
Robert Fico a Ján Richter Foto: SITA/Diana Černáková
  • aktualizované 14. februára, 15:27

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Parlament schválil návrh poslancov NR SR za SNS na čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Dobrovoľné trináste a štrnáste platy budú postupne oslobodené od daní a odvodov do sumy 500 eur pod podmienkou, že budú vyplatené aspoň vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca.

Pozmeňujúci návrh národniarov poslanci schválili počas hlasovania o novele Zákonníka práce od poslancov NR SR za Smer-SD. Čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov sa bude vzťahovať nielen na súkromný sektor, ale aj na zamestnancov pracujúcich v štátnej a verejnej službe.

Pracovný pomer dlhší ako dva roky

Trináste platy bude zamestnávateľ vyplácať v júni a štrnáste platy v decembri. Schválený pozmeňujúci návrh ich definuje ako peňažné plnenia, ktoré môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi pri príležitosti obdobia letných dovoleniek a vianočných sviatkov. Podmienkou bude to, aby pri trinástom plate oslobodenom od daní a odvodov pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky.

Oslobodenie štrnásteho platu od daní a odvodov bude podmienené tým, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a druhou podmienkou bude, aby zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi aj trinásty plat.

Plat oslobodený od zdravotného poistenia

Trinásty plat v sume aspoň priemerného mesačného zárobku zamestnanca bude do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od tohto roku, od dane z príjmov v roku 2019 a od sociálnych odvodov až od roku 2021.

Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodí od zdravotných odvodov od tohto roka, od dane z príjmov takisto od tohto roka a od sociálnych odvodov od roku 2019. Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa bude naďalej platiť daň z príjmov, aj sociálne a zdravotné odvody.

Dovolenková a vianočná dávka

„Dnes je historický deň, kedy konečne naša legislatíva bude poznať inštitút trinásteho a štrnásteho platu,“ uviedol na tlačovej besede po hlasovaní predseda SNS a súčasne šéf parlamentu Andrej Danko. Podľa neho ide o krok smerujúci k systematizácii odmien poskytovaných zamestnancom.

„I štát sa vzdal cez Sociálnu poisťovňu, zdravotné poisťovne a cez daň svojho príjmu, aby ľudia mali väčšiu čistú mzdu a aby sa podnikateľom oplatilo vyplácať odmenu,“ upozornil. Podľa neho schválené opatrenie hovorí aj o tom, kedy štát bude púšťať viac financií do spotreby ľudí.

„Hovorili sme o dovolenkovej dávke a vianočnej dávke,“ povedal. Nebráni sa diskusii o tom, ako nastavenie tohto inštitútu do budúcnosti zlepšiť.

Nesplniteľné podmienky podľa Mihála

„Tie podmienky sú pre zamestnávateľov v tomto roku nesplniteľné,“ uviedol na brífingu nezaradený poslanec NR SR Jozef Mihál (Spolu-občianska demokracia). Ak si podľa neho v ďalších rokoch firmy inak nastavia systém odmeňovania zamestnancov, tak daňovú a odvodovú úľavu pri trinástych a štrnástych platoch podľa neho možno využijú.

Za kľúčový problém považuje Mihál to, že trinásty a štrnásty plat musí zamestnávateľ vyplatiť v sume najmenej priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Na nasledujúcu schôdzu parlamentu preto spolu s poslancom NR SR Miroslavom Beblavým predloží návrh novely Zákonníka práce, aby sa zmiernila podmienka výšky trinásteho a štrnásteho platu, pri ktorej bude nárok na daňovú a odvodovú úľavu.

Podľa Mihála by mohlo ísť len o 20 % alebo 30 % priemerného zárobku zamestnanca, alebo by sa mala táto podmienka zo Zákonníka práce úplne vypustiť. „V tomto roku trináste a štrnáste platy reálne nebudú, je to len politický marketing,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoJán RichterJozef Mihál
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR