Vplyvom silného vetra platí vo všetkých pohoriach Slovenska mierne lavínové nebezpečenstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sneh vichrica
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) – Dnes prevláda na horách prevažne polooblačné počasie. Teploty ráno dosiahli v dolinách -18 °C, na vrcholoch hôr -25 °C. Za posledný týždeň napadlo do 5 cm nového suchého snehu, sneh z poslednej periódy sneženia (minulý víkend – 30 cm) si však stále zachováva prachový charakter a je vetrom previevaný na záveterné strany svahov.

Nestabilný sneh

Dlhodobo pretrvávajúce nízke teploty majú negatívny dosah na sadanie snehovej pokrývky, vytvára sa hranatozrnný nestabilný sneh. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej upozorňuje, že vplyvom meniaceho sa smeru vetra sú nebezpečné všetky orientácie. Na záveterných stranách najvyšších polôh, najmä v úzkych žľaboch a terénnych depresiách, sa nachádzajú nafúkané dosky a vankúše, ktorých stabilita je nízka.

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice a to vo všetkých orientáciách svahov. Vplyvom silného vetra počas soboty a veľmi nízkych teplôt sa vytvárajú nestabilné snehové útvary. Snehová pokrývka je tak na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená.

Silný vietor

Severozápadný vietor s prísunom tlakovej výše previeval sneh na južný sektor, preto sú nebezpečné všetky orientácie. V Západných Tatrách a vo Veľkej Fatre momentálne fúka silný vietor severovýchodných smerov, a preto je sneh previevaný na juhozápadný sektor.

Nebezpečenstvo uvoľnenie lavín je preto veľmi rôznorodé a zradné, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 35 stupňov. Pod takýmto zaťažením sa rozumie lyžovanie skupiny lyžiarov súčasne, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistu vo svahu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať