Slobodu a demokraciu si musí Slovensko stále chrániť, zhodujú sa OĽANO, SaS a OKS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anna Verešová
Poslankyòa NR SR za stranu OĽaNO-NOVA Anna Verešová. Foto: archívne, SITA

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) – Slobodu a demokraciu si musí Slovensko chrániť a nesmie dopustiť, aby sa do krajiny vrátil režim, ktorý okrádal ľudí o ľudské práva a dôstojnosť. Pri príležitosti 70. výročia tzv. Víťazného februára, ktorý nastolil komunistickú diktatúru v bývalom Československu, to dnes uviedla poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) a predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová.

Zabrániť opakovaniu udalosti

„Aj dnes sa ešte nájdu ľudia, ktorí komunistický režim chvália. Pritom to bola doba, kde boli ľudské práva a dôstojnosť potlačené do prachu zeme,“ vyhlásila Verešová s tým, že Slovensko sa musí snažiť zabrániť opakovaniu takýchto tragických chýb.Režim, ktorý vznikol po februári v roku 1948, bol kombináciou utópie o beztriednej, sociálne spravodlivej a prosperujúcej spoločnosti, ktorú postupom času celkom znegovala realita.

Takto vníma Víťazný február strana Sloboda a Solidarita, ktorej stanovisko poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. „Nikdy na tento pohnutý sled dejín nezabudneme. Nezabudneme ani na desiatky tisíc ľudí, ktorí boli počas totality perzekvovaní, uväznení, boli nútení emigrovať alebo v dôsledku prenasledovania zahynuli.

Víťazný február

Február 1948 je historickým dôkazom toho, že tí, čo slobodu, spravodlivosť a triezvy úsudok vymenia za sociálne balíčky, dopúšťajú sa hazardu s demokratickými princípmi s nedozernými následkami,“ uvádza v stanovisku SaS, ktorá vládu komunistického režimu vníma ako likvidáciu slobodných volieb, súkromného vlastníctva a ľudských práv.

Občianska konzervatívna strana (OKS) považuje 25. február 1948 za jeden z čiernych dní slovenskej novodobej histórie. Víťazný február, ktorý komunisti oslavovali 40 rokov, bol podľa OKS v skutočnosti prehrou slobody a demokracie a prehrou miliónov ľudí, ktorí sa dostali do otroctva malej, ale ozbrojenej a dobre zorganizovanej skupiny.

„Napriek tomu panuje dodnes v časti slovenskej populácie spomienkový optimizmus na plnú zamestnanosť, výstavbu, industrializáciu a údajné sociálne istoty,“ píše v stanovisku OKS, podľa ktorej je preto nevyhnutné neustále si pripomínať zločiny tohto režimu. Zlo komunizmu a fašizmu nie je len vecou minulosti, ale ešte stále aktuálnou hrozbou pre našu budúcnosť. Február 1948 nám ukazuje, ako ľahko môže demokracia podľahnúť diktatúre, ako ľudia môžu prísť o slobodu, ak o ňu aktívne nebojujú,“ uzavrela OKS.

Masové represie

Slovensko aj Česko si dnes pripomínajú 70. výročie uchopenia moci Komunistickou stranou Československa. Prezident Edvard Beneš 25. februára 1948 pod nátlakom komunistických politikov prijal demisiu 12 nekomunistických ministrov a podpísal vymenúvacie dekréty členov novej vlády navrhnutých Klementom Gottwaldom.

Február 1948 alebo februárový puč bol komunistami nazývaný a oslavovaný ako Víťazný február alebo februárové víťazstvo pracujúceho ľudu. Totalitná diktatúra, fakticky nastolená vonkajšou silou (ZSSR) za podpory domácich kolaborantov a masívnej propagandy, uvrhla krajinu do masových represií (vykonštruované súdne procesy, dlhoročné väzenia, popravy), do politickej a náboženskej neslobody, potláčania ľudských práv a zaostávania za demokratickým svetom. Pokus uvoľniť železné zovretie totality bol v auguste 1968 kruto potlačený tou istou veľmocou, ktorá sa podieľala na nastolení diktatúry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna VerešováKatarína Svrčeková
Firmy a inštitúcie OKS Občianska konzervatívna stranaOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a Solidarita